AED-sessie bij Velocitas

AED Velocitas

Op woensdagavond 8 juni 2022 vond een AED-sessie plaats bij Velocitas. Want wat doe je als iemand acuut onwel wordt?

Overlevingskans

Wist je dat de norm voor de aanrijtijd van een ambulance vijftien minuten is? Maar dat er al na zes minuten zonder ademen onherstelbare schade aan organen optreedt? En wist je dat de stijging van het aantal Automatische Externe Defibrillators (AED) ervoor heeft gezorgd, dat de overlevingskans na een hartstilstand flink is toegenomen?

Het tiental deelnemers aan de AED-sessie weet dat nu wel. En hoe we kunnen handelen tot het slachtoffer bijkomt of de ambulance er is. Sowieso geldt: iets doen is beter dan niets.

Kijken, luisteren en voelen

Mirjam Lambooij zorgde voor ‘praatje en daadje’: ze gaf niet alleen uitleg, we konden zelf ook oefenen. Mirjam gaf aan de hand van een presentatie – op onze nieuwe tv! – onder andere uitleg over de ‘keten van overleving’, en beantwoordde onze vragen. Want hoe weet je, of iemand nog ademt? Kijken, luisteren en voelen! En we leerden, waarom er een scheermes in de AED-doos zit. En nog veel meer.

We kregen een demonstratie van de AED, die blijkt te spreken. Ook konden we ’30:2′ oefenen op reanimatiepop Anne. Zo maakten we dankbaar gebruik van de geplande twee uur. Deze combinatie van theorie, praktijk en een groep van tien deelnemers werkte enorm goed.

Dankjewel Mirjam.

De keten van overleving (rechtenvrije afbeelding van Nederlandse Reanimatie Raad)

Meer weten?

Wil je meer weten over reanimatie en AED’s? Velocitas wil vaker AED-sessies voor senioren, junioren en ouders van jeugdleden organiseren. Laat onze secretaris Femmy weten, dat je geïnteresseerd bent: secretaris@sv-velocitas.nl.

Wat je ook kunt doen, is de website van de Nederlandse Reanimatie Raad bezoeken: https://www.reanimatieraad.nl/. Daar vind je alles over reanimeren.

Tot slot nog het wat mij betreft belangrijkste diagram uit Mirjams presentatie: de volgorde van handelen bij reanimatie.

De volgorde van handelen bij basale reanimatie van volwassenen (bron: de Richtlijn Reanimatie 2021)
Scroll naar boven