Wedstrijdverslag Velocitas C3

C3: grote stappen

In deze dagen voor de Velocitas Avondvierdaagse Leiderdorp mogen we wel zeggen dat de C3 van Velocitas grote stappen heeft gezet. In de wedstrijd, in de competitie en in dit seizoen. Lees er alles over in dit laatste wedstrijdverslag van de C3 van korfbalseizoen 2018-2019.

Grote stappen in deze wedstrijd

Met een complete selectie begon de C3 van Velocitas vandaag aan de laatste wedstrijd van het seizoen, uit tegen TOP C6. Voor de zekerheid was Suraya mee, omdat Tara herstellende is van een blessure.

Hannah, Jette, Nick en Davey startten als aanvalsvak. Die laatste twee zorgden ervoor, dat de 0-1 op het scorebord kwam. Davey gaf een assist op Nick, maar Nick werd gehinderd bij het doorlopen en kreeg een strafworp. Die ging er in. Ook een belangrijke stap in de ontwikkeling van de spelers: strafworp = doelpunt. TOP kwam van afstand op gelijke hoogte.

Nu mochten Leanne, Yara, Rein en aanvoerder Jort aanvallen. Wat kregen ze een kansen! De Velocitasverdediging onderschepte bal na bal, en we kregen kans na kans. Vooral Rein liep uitstekend vrij, en creërde tegen zijn langere heer toch schotkansen. Als al de Velocitaskansen er in waren gegaan, dan was het in deze fase van de wedstrijd een walk-over geworden. Maar ze gingen er dus niet in: er werd te plat, te kort en te haastig geschoten, of te rommelig met doorlopertjes omgegaan. En omdat we de (lopende) afvang vergaten, bleef het vaak bij één kans per aanval. De bal kwam weliswaar snel weer terug, maar dan moet je wel opnieuw beginnen met opbouwen.

Van de paar keer dat TOP de bal goed over de middenlijn kreeg, maakten ze uitstekend gebruik. Via drie afstandsschoten liepen ze tegen het beeld van de wedstrijd in, uit naar 4-1. De tweede van Velocitas was weer een strafworp, wederom uitstekend benut door Nick: 4-2.

In de nacht en ochtend voor de wedstrijd heeft het flink geregend. Ook de nieuwe velden van Velocitas staan dan gewoon weer blank. Bij aanvang van de wedstrijd was het in Sassenheim gelukkig droog geworden. De zon ging zelfs schijnen. De velden van TOP waren nog wel wat nat. Daar had Jort helaas last van. Hij gleed uit, en liep een kniewond op. Tara kwam als heer in het veld. Jort ging een pleister halen.

In de laatste minuut voor rust kwam TOP, via een onnodig weggegeven kansje onder de korf, op 5-2. Qua stand zag dat er niet goed uit, maar tijdens de rust kon ik kort zijn: het spel is prima, met veel ruimte, snelheid en kansen. De kansen gaan er vanzelf in, let maar eens op. En let er ook op, dat we samen onze eigen ballen afvangen en zo direct kans op kans kunnen stapelen.

Er op en er over

Na de rust gingen de ballen er inderdaad eindelijk in. Zelfs de uitstekend fluitende scheidsrechter zei dat na afloop tegen me: “In de eerste helft scoorde TOP makkelijk, in de tweede helft gingen ze er bij jullie in. Het was een leuke wedstrijd.” Rein scoorde van afstand, met dank aan een goede assist van Jort, die (voor Tara) samen met Suraya (voor Hannah) in het veld gekomen was. Nick liep door en scoorde. Davey gooide de gelijkmaker er weer eens lekker met veel backspin van afstand in: 5-5.

Velocitas ging er op en er over. Rein scoorde zijn tweede van afstand, na een mooi samen uitgespeelde aanval. Na onnodig balverlies – als je voor staat moet je op zeker spelen – kwam TOP via weer een afstandsschot op gelijke hoogte.

Gelukkig trakteerde Velocitas zichzelf op een overwinning. Niemand minder dan Nick zette, met dank aan een assist van Leanne, de zevende van Velocitas op het scorebord. En vlak daarna floot de scheidsrechter voor het einde van de wedstrijd. Zo sloot Velocitas C3 het seizoen met winst af. Niet met een walk-over, maar wel met een uitstekende come-back.

Grote stappen in de voorjaarscompetitie

Terwijl de spelers na de wedstrijd genoten van snoep – waarover later meer – hield ik de KNKV-app in de gaten. Want voor de wedstrijd hadden we de rekenmachine er bij wijze van spreken al bij gepakt. Als HBC C1 zou winnen van Kios C3, en als wij zouden winnen van TOP C6, dan zouden we tweede worden. En ja hoor: na een verversing van de app stond Velocitas C3 op nummer twee. En maar net, want HBC had met slechts 3-2 van Kios gewonnen. Zo zetten we op de valreep van de competitie een grote stap: van de laatste plaats naar de tweede plek.

Grote stappen dit seizoen

Met die tweede plek aan het einde van het voorjaarsseizoen sluit de C3 een korfbalseizoen af, waarin we grote stappen zetten. Kijk maar naar deze cijfers:

  • Najaarscompetitie: 5e plaats met 3 punten uit 6 wedstrijden (0,5 per wedstrijd) en een doelsaldo van -9. We scoorden gemiddeld 19/6 = 3,2 doelpunten per wedstrijd.
  • Zaalcompetitie: 5e plaats met 9 punten uit 12 wedstrijden (0,75 per wedstrijd) en een doelsaldo van -18. We scoorden gemiddeld 54/12 = 4,5 doelpunten per wedstrijd – met veel hulp van de D1.
  • Voorjaarscompetitie: 2e plaats met 5 punten uit 6 wedstrijden (0,83 per wedstrijd) en een doelsaldo van -9. We scoorden gemiddeld 31/6 = 5,2 doelpunten per wedstrijd – vooral op eigen kracht.

Alle spelers wisten dit seizoen te scoren. Bij de dames was het vooral Leanne die de doelpunten maakte. Bij de heren, die allemaal meer dan tien keer scoorden, was het vooral Nick die het gat van de korf wist te vinden. Meer dan 20 keer. En omdat een goede assist een half doelpunt is: Jette, Tara , Nick en Davey zorgden voor de meeste assists.

De C3 van 2018-2019

Grote stappen voor mijzelf

Zelf heb ik dit korfbalseizoen, al zeg ik het zelf, ook grote stappen kunnen zetten. Het was mijn tweede seizoen als korfbaltrainer/coach, en waar ik vorig jaar de D3 samen met Sabrina deed, deed ik de C3 dit jaar in mijn eentje. Het was daarom prettig om vanuit Velocitas trainerbegeleiders te hebben om mee te sparren. Maar vooral de KT2-trainerscursus die momenteel bij Velocitas loopt, levert me veel op. Van nieuwe ideeën voor oefeningen tot het in praktijk brengen van de vier kerncompetenties structureren, stimuleren, individueel aandacht geven en regie overdragen.

Grote stap voor Jort

Vandaag was de laatste wedstrijd van het seizoen voor de C3. Ook was het de laatste korfbalwedstrijd voor Jort. Niet omdat korfbal niet leuk meer is. Maar omdat hij scouting nog leuker vindt. Jort was aanvoerder van het team. En het team trakteerde hem in zijn afscheidswedstrijd dus op een overwinning. Op zijn beurt trakteerde Jort de C3 op de snoep van hierboven. Lekker in het zonnetje, op het terras van TOP, werd daar samen van genoten.

Jort (hier nog zonder kniewond)

Groots stappen

Terwijl de spelers genoten van Jorts snoep, de overwinning, de eindstand in de competitie en van het elkaar natgooien met water uit hun bidons, puzzelden de ouders met hun agenda’s. Wanneer kan iedereen aan een uitje meedoen? Of kiezen we toch een moment waarop de meeste spelers kunnen? Ook daar zetten we grote stappen, maar we zijn er nog net niet. Dat we nog wel een uitje gaan vieren staat vast, want na al die grote stappen verdient de C3 het om samen groots te gaan stappen.

Scroll naar boven