C3 neemt sportief revanche op Tempo

Op zaterdag 22 december 2018 speelde Velocitas C3 thuis tegen Tempo C4. In deze laatste wedstrijd van het jaar nam Velocitas C3 sportief revanche op de verloren uitwedstrijd. Maar oh, oh, oh, wat was het spannend.

Uit bij Tempo had de C3 zich soms bijna letterlijk uit het veld laten slaan. Door vervelend publiek op de tribunes, fysiek spel van Tempo en een scheidsrechter die dat toeliet, was er na een goed begin van Velocitas al snel weinig sprake meer van een wedstrijd, en werd verloren met 8 – 1.

Tara gaat voorop in de strijd

Vandaag was het anders. Scheidsrechter Emanuel floot goed, neutraal, en legde waar nodig de spelregels nog eens uit. Of gaf verhitte Tempospelers even de tijd om af te koelen. De C3 kwam hierdoor aan korfballen toe. En dat was al lastig genoeg tegen het goed voorverdedigende Tempoteam. Want alles wat er in de thematraining van donderdag 13 december aan de C-teams van Velocitas was aangereikt, deed Tempo: onder de korf voorverdedigen, buitenuit op de ballijn verdedigen, en steeds een oog op de bal en het andere oog op de tegenstander gericht houden. Hier had de C3 het erg moeilijk mee, en Tempo onderschepte veel ballen.

Dat liet aanvoerster Tara niet op zich zitten. Ik denk dat iedereen die de wedstrijd zag het met me eens zal zijn: Tara was de speler van de wedstrijd. De dame waar ze het uit zo moeilijk mee had, had vandaag juist een zware dobber aan Tara. Tara gebruikte haar lengte goed in de rebound, en onderschepte met haar lange armen belangrijke ballen. Zo gaf Tara vanaf het begin van de wedstrijd het goede voorbeeld aan de C3. Samen met Jort, Nick en Hannah vormde ze het eerste aanvalsvak. En uiteraard was het Tara die van afstand voor de gelijkmaker zorgde, nadat Tempo van afstand op 0 – 1 was gekomen.

Tot aan de korf verdedigen

Tempo kwam door een doorlopertje weer op voorsprong. Het vak van Davey, Rein, Leanne en Yara had vervolgens een kwartier nodig om ook tot scoren te komen. Kansen kregen ze wel, bijvoorbeeld ook uit vrije ballen zoals van de begeleidende afbeelding. Maar die moeten er dan wel snel in. Uiteindelijk schoot Davey ‘gewoon’ van afstand raak. Met nog 5 minuten op de klok was het weer gelijk.

Nadat ze eerst moeite hadden met scoren, bleek dit vak het verdedigend ook moeilijk te hebben. Tweemaal lieten ze Tempo uit een doorlopertje scoren. Geheel tegen de verhoudingen in was de ruststand opeens 2 – 4. Emanuel gaf de C3-spelers daarom bij het opzoeken van de kleedkamer de tip om tot aan de korf te blijven verdedigen, mét de handen omhoog.

De boodschap in de rust was duidelijk: let niet op de stand, blijf je eigen spel spelen, en trek die wedstrijd naar je toe! Met twee wissels – Jette voor Yara (knieblessure) en Gido (D1) voor Jort (kerstbrunch) kwam de C3 terug het veld op. Deze nieuwe opstelling van Velocitas C3 bracht de teams in balans. En gelukkig sloeg de weegschaal na bijna een kwartier spelen door naar de kant van Velocitas.

De diepe bal als oplossing

En hoe. De oplossing voor het voorverdedigen van Tempo was opeens daar: de diepe bal. Met nog 12 minuten op de klok trok Leanne weg achter de korf, kreeg de bal van Davey en scoorde. Twee minuten later gebeurde bijna precies hetzelfde: Rein trok weg achter de korf, kreeg de bal van Davey en scoorde. Goed gezien, Davey. Er gebeurde iets in de zaal. Velocitas geloofde er weer in. Het publiek en de coaches zweepten de teams op. De Velocitasspelers leken hier vleugels van te krijgen. Tempo schrok juist een beetje van de comeback van Velocitas. Een ontzettend spannende slotfase van de wedstrijd brak aan. Wie zou er nog scoren? Het was onze gouden wissel Gido. Eerder in de wedstrijd had hij de bal van afstand al eens door de mand gegooid, maar dat was verdedigd. Nu scoorde hij uit een doorlopertje, aangespeeld door Hannah. En dat punt kwam wel op het scorebord: 5 – 4.

De opstelling van de tweede helft, met ‘lucky 7’ Gido.

Velocitas stond voor, maar had de wedstrijd nog niet gewonnen. Opgezweept als ze waren, kregen sommige C3-spelers onnodig haast. In zo’n situatie mag je de bal bij het uitverdedigen niet meer verliezen. Zeker niet als de coach van de tegenstanders zijn spelers toeroept dat ze de bal moeten laten gaan. Met een minuut op de klok van afstand schieten zonder een rebound is ook niet zo handig. En niet goed voor de hartslag van het publiek en de coach.

Gelukkig benutte Tempo de paar kansen die ze kregen niet meer. Velocitas C3 won de wedstrijd. We gaan als derde in de poule met een fijn gevoel de kerstvakantie in.

Scroll naar boven