C3 nog niet op stoom

Wedstrijdverslag Velocitas C3

Velocitas C3 – Weidevogels C2: 2 – 5

Even contact

Het is zaterdag 15 september 2018, iets voor 10 uur. Lekker in het zonnetje, ‘s ochtends in de vroegte, staan de negen spelertjes netjes in het veld. Met een speciale opdracht start de C3 tegen de C2 van de Weidevogels: maak even contact bij de vakwissel. Geef elkaar een high-five, klop elkaar op de rug, wat er ook gebeurt. Even kijken, even aanraken, even glimlachen, even aanmoedigen. En dat lukt.

Wat helaas niet lukt, is de wedstrijd naar onze hand zetten. Net als Reflex vorige week, is de C2 van de Weidevogels gelijkwaardig aan de C3 van Velocitas. Maar ze zijn vandaag net wat wakkerder, net wat gretiger, en net wat fitter. Davey is ziek afwezig, Hannah is verkouden, Rein heeft nog last van zijn voet, en Yara voelt zich ook niet helemaal lekker. Daarom is Bas wissel.

Stoomtrein

Als een stoomtrein die hakkend en puffend het station verlaat, komt de wedstrijd langzaam op gang. De ruststand is slechts 0-2 door een doorlopertje en een afstandsschot van de Weidevogels. “We moeten meer bewegen!“, is de terechte tip die Nick in de rust aan zijn team meegeeft. Maar ook meteen na de rust zijn alle spelers het spoor even bijster. De Weidevogels moeten eerst uitvogelen waar ze zich ook al weer moeten opstellen. En als zij er klaar voor zijn, blijkt dat alle Velocitasspelers in het verkeerde vak staan.

Hoe staat het ook al weer in de spelregels? “Na de rust vindt geen taakwisseling plaats, maar wordt alleen van korf gewisseld.” En: “Een uitworp wordt genomen (…) bij het begin van de tweede helft door de ploeg, die in de eerste helft de uitworp niet heeft genomen.” Goed onthouden, ook voor het spelregelbewijs.

Sjokke sjokke puf puf

Pas in de tweede helft komt de Velocitastrein op stoom. Aanvoerster Leanne scoort de 1-3 uit een doorlopertje dat door Tara (spelend als heer) wordt aangegeven. Bij 1-4 schiet Nick over de korf, en trekt Jort goed bij de korf en zijn tegenstander weg, om daarna raak te schieten: 2-4. Bas vervangt Hannah (en Tara mag daardoor weer als dame spelen). De snelheid van Bas brengt Velocitas weer op het goede spoor. Enkele snelle aanvallen leveren aardige kansen op, maar het is te laat. De eindstand wordt 2-5. Tara scoort in een van de laatste minuten van de wedstrijd nog raak van afstand, maar de scheidsrechter vindt het verdedigd.

De komende weken gaan we aandacht besteden aan explosief vrijkomen, en weten welke kant je het best op kunt exploderen. We gaan dan van kedeng kedeng. Nu zit ik in mijn hoofd met een loom “sjokke sjokke puf puf, weg zijn wij“.