C3: perfect korfbal

Wedstrijdverslag Velocitas C3

De C3 speelde op zaterdag 12 oktober 2019 uit tegen Madjoe C5, en won overtuigend met 1-8. Vooral de tweede helft viel op, met wat de coaches bij de nabespreking “perfect korfbal” noemden.

Fris wakker

Velocitas startte de wedstrijd met Jette, Yara, Tycho en Davey in de aanval, en aanvoerster Tara, Emma, Dinand en Yoran in de verdediging. Hannah begon als wissel. Laura, die een blessure had, vergezelde haar.

Het was vroeg en er waaide een koude wind over de Rijnsburgse velden, maar het was ook net droog geworden en de spelers waren fris. (Volgens ouders speelt de C3 altijd beter in de vroege ochtend, als de spelers net wakker en nog fris zijn.) Toch duurde het even, voor de C3 tot scoren kwam. Madjoe kwam eerst op 1-0 uit een afstandsschot. Pas in de 19e minuut maakte Tycho via een door Jette aangegeven doorloopbal de score gelijk. Hierna was de C3 los. Yoran scoorde een paar minuten later ook een doorlopertje, met dank aan Tara.

Eenvoudig doeltreffend

Na de rust, waarin Hannah in het veld kwam voor Emma, bleef de C3 om de paar minuten scoren. Yoran trok achter de korf weg en scoorde in de derde minuut de 1-3 . Na de vakwissel deed Davey hetzelfde in de zesde minuut. En even later week Yara uit, en scoorde ze de 1-5. Vooral deze drie doelpunten mag de C3 goed onthouden, want zo eenvoudig en doeltreffend kan korfbal zijn: in de buurt van de korf met een tempowisseling van je tegenstander loskomen, snel de bal krijgen en van een kleine afstand raak schieten.

Op deze afstandsschoten volgde weer een doorlopertje: Dinand liep door en kreeg de bal van Hannah. Een speciale vermelding krijgt het afstandsschot dat Hannah hierna zelf scoorde. Niet omdat het nou zo’n bijzonder mooi doelpunt was, maar vanwege de verbazing op het gezicht van Hannah. Ze had niet verwacht dat de bal in de korf zou gaan. Mooi wel dus, goed zo.

De laatste score van Velocitas was van Jette. Ze liet haar specialiteit van dit veldseizoen zien en scoorde van afstand. Eindstand 1-8.

Allround perfectie

Het waren niet alleen de acht doelpunten waarom de coaches het woord ‘perfect’ in de mond namen. Want ook in de verdediging was Velocitas sterk. Alle Velocitasspelers verdedigden de ballijnen, onderschepten ballen en pakten ballen op die Madjoe liet vallen. Zowel in de verdediging als in de aanval bij het uitverdedigen. Het was heel mooi om te zien, hoe moeilijk de C3 het Madjoe maakte om de bal rond te spelen. De Velocitaanse aanvallen waren ook goed en lang, met veel rebounds en daardoor tweede, derde en soms zelfs vierde kansen. Op alle vlakken liet de C3 zo perfectie zien.

De C3 maakte het Madjoe moeilijk de bal rond te spelen (foto: Remco van Veenendaal)

Met deze perfecte wedstrijd rondde de C3 de veldcompetitie netjes in de middenmoot af. Tweemaal gewonnen van Madjoe, eenmaal van de uiteindelijke kampioen Pernix C3. En de drie verloren wedstrijden waren spannend en eindigden met slechts een of twee doelpunten verschil.

Waardevolle specialisten

Zes punten dus uit zes wedstrijden, en een doelsaldo van (35-26=) +9. Uit de spelersstatistieken blijkt verder dat we Yoran de ‘meest waardevolle speler’ mogen noemen, met tien doelpunten, waarvan vijf doorlopertjes, en drie assists. Maar eerlijk is eerlijk: hij was als enige maar één keer reserve.

Jettes specialiteit noemde ik al in het verslag: afstandsschoten. Vier van haar zes doelpunten waren afstandsschoten. Meer spelers lijken zich trouwens gespecialiseerd te hebben: Davey scoorde vijf-uit-vijf van afstand, Laura drie-uit-drie kansjes bij de korf en Yara scoorde twee-uit-twee van afstand. Tara maakte als een Velocitaanse Mirjam Maltha gebruik van haar lengte en verrichtte veel korfwerk: nog geen scores, wel veel rebounds en twee assists. Als team scoorde de C3 vooral van afstand: zestien keer. We maakten tien doorlopertjes, en zeven kansjes bij de korf. Onze tegenstanders scoorden minder, en vooral van afstand. Van de 26 tegendoelpunten werden 11 van afstand gescoord, en 7 uit doorlopertjes.

Het leukste team van de leukste vereniging van Leiderdorp en omstreken kan zich met een gerust hart gaan voorbereiden op de zaalcompetitie.