D3 wint de tweede helft

Twee opdrachten
Op de zinderende zaterdag 26 mei, om 12:45 uur, krijgt de D3 van Velocitas Pernix D4 op bezoek. Pernix bestaat voor een deel uit E1-spelers. In de vorige wedstrijd tegen Pernix, dat beweeglijke spelers met een hoge handelingssnelheid heeft, kregen we veel doorlopertjes tegen. Zelf raakten we de bal vaak na één kans alweer kwijt. De D3 gaat daarom met twee opdrachten het veld in: in de verdediging afstand houden om doorlopertjes te voorkomen, en in de aanval ons lengtevoordeel uitbuiten om de rebound te pakken. En veel drinken, natuurlijk.

Desastreus
Omdat Jette last van haar been heeft, vragen we of Lars reserve wil zijn. Jelte komt bij Lars zitten, en dat is maar goed ook. Maar dat komt later… Rein, Dinand, Jette en aanvoerder Yara beginnen in de aanval. Tycho, Emma, Hannah en Laura als heer verdedigen. Jasper heeft ’s ochtends nog even met de D1 meegespeeld en houdt Lars en Jelte gezelschap.

De eerste helft verloopt desastreus. De D3 loopt figuurlijk, want vaak letterlijk, achter de feiten aan. Het lijkt in de eerste helft wel alsof Pernix energie krijgt van bewegen en Velocitas moe wordt van stilstaan. Uitverdedigen gaat moeizaam, de aanval komt niet echt aan opbouwen toe en dan valt er ook weinig te rebounden. Via zeven doorlopertjes, twee afstandsschoten en een kansje onder de korf loopt Pernix uit tot 0-10. De hitte speelt Laura parten, en Lars komt er voor haar in.

Meer bewegen
In de rust geven ook Jette en Emma aan dat het even niet meer gaat, en dus moeten de coaches puzzelen. Laura kan gelukkig weer meedoen. Terwijl het bij de D3 dames wat moeizaam gaat, knopen de heren de rusttip van Lars in hun oren: “We moeten meer bewegen.” Dinand gaat voorop in de strijd en scoort driemaal. Ook Rein scoort. Op de helft van de tweede helft staat Velocitas hierdoor met 4-2 voor (op een totaalstand van 4-12). Dan geven ook Yara en Hannah aan dat ze gewisseld willen worden. Emma en Jette komen terug, Lars gaat eruit, en Jelte komt erin. Tycho scoort van afstand, Jelte vanuit de rebound en Jasper via een kansje onder de korf. Zo wordt het 7-5 voor Velocitas (en in totaal 7-15). Het laatste doelpunt van de wedstrijd maakt Jelte. Hij krijgt een doorlopertje aangegeven van Jasper. Eindstand 8-15. Wedstrijd verloren, maar de tweede helft gewonnen met 8-5. Prima hersteld. Zo zie je maar: geef niet op.

Leerzaam
Volgende week, in de laatste wedstrijd van dit seizoen, speelt de D3 uit tegen VZOD D2. Dan geldt hetzelfde: geef niet op. Bij winst en gelijkspel eindigen we derde in de poule. Wat het ook wordt, de D3 heeft een leerzaam jaar achter de rug. Leerzaam voor spelers, trainers/coaches en het team als geheel. Door kampioen te worden op het veld en derde in de zaal, is de poule nu misschien wat zwaarder, maar luidt niet een aloud gezegde “Harde steenen slijpen ‘t ijzer; Harde stooten maken wijzer”?

Er is aan de D3 spelers die zaterdagmiddag bij de ‘vette bek’ aanwezig zijn niets meer te merken van de verliespartij. Het eerste wint (maar verliest helden), de vette bek is lekker, er is voldoende water voor de waterpistolen en de volwassenen hebben de eerste voorpret voor het teamuitje van zaterdagmiddag 9 juni. Heerlijk.

Tekst en foto door Remco.