De Grote Velo 6 Quiz

Zaterdag 8 juni 2024, huis van Marit

Velocitas 6 is er klaar voor. Na een vol korfbalseizoen is daar de avond waar het team al lange tijd naar toeleeft. Het is hét moment om de strijd met elkaar aan te gaan tijdens “Ranking Velocitas 6”. Van tevoren heeft iedereen een vragenlijst ingevuld met vragen als “Wie denk je dat de meeste wedstrijden heeft bijgewoond?”, maar ook “Wie is de ideale schoonzoon/schoondochter?” en zelfs “Wie laat de meeste scheten?”. Wat blijkt? Het team kent elkaar minder goed dan gedacht. Dit zet mij aan het denken: hoe goed zou de hele vereniging Velocitas 6 eigenlijk kennen? Ben jij benieuwd wie er in dit team gespeeld hebben en hoe ons jaar is verlopen? Begin dan snel aan De Grote Velo 6 Quiz!

Oefenonderdeel: Wedstrijdvoorbereiding

Oefenvraag: Wie maakt de beste wedstrijdanalyses?

Het antwoord op deze vraag is natuurlijk Wilco, onze grote korfbalnerd. Deze man is altijd op de hoogte van alle korfbalwedstrijden. Steevast doet hij daarom het praatje voorafgaand aan onze wedstrijd, zodat iedereen weet welke speler bekendstaat als ‘het kanon’, of het team altijd start met achter- of juist voorverdedigen of wat de Excelsiorbal ook alweer inhield. Maar het stopt niet bij analyses van onze eigen tegenstanders: wedstrijden van het eerste team van PKC tot Pernix, deze man weet overal het fijne van. Heb je een vraag op korfbal gebied? Stel hem dan gerust aan Wilco!

Onderdeel 1: Veldseizoen Najaar 2023

Vraag 1: Wie vraagt de meeste time-outs aan?

Time-outs? Het zesde speelt toch breedtesport? Ja, dat dachten wij ook. Toch is er een goed antwoord op deze vraag: Naomi! Naomi kwam dit jaar als enthousiaste speelster terug na haar zwangerschap. Voordat zij moeder werd, heeft ze altijd vol overgave in de wedstrijdsport gespeeld. Het was dus even inkomen tijdens haar eerste wedstrijd, de gewonnen thuiswedstrijd tegen Fiks. Naomi vond dat we even bij elkaar moesten komen, want het spel kon stukken beter. “Scheids, time-out!” riep zij over het veld, tot hilariteit van alle doorgewinterde breedtesporters. Inmiddels heeft Naomi zich ontpopt tot een zeer enthousiaste, coachende breedtesporter. Door het jaar heen is ze minder gaan focussen op rustmomenten en meer op de acties. Menig teamlid krijgt een Pavlov reactie wanneer er geschoten wordt en rent zo snel mogelijk achter z’n bal aan, aangemoedigd door een luidkeelse “achter je bal aan!!” van Naomi.

Vraag 2: Wie heeft zich dit jaar het meest ontwikkeld op korfbalniveau?

Het voelt een beetje onwennig, maar als ik mijn teamgenoten moet geloven ben ik toch zelf het antwoord op deze vraag: Lianne. Dit jaar kwam ik vanuit het 7e omhoog en kreeg ik al snel de vuurdoop op korfbal gebied. Uit tegen VZOD kwam er in plaats van een dame opeens een heer het veld inlopen en stelde zich voor als mijn tegenstander. De meevangende jongen uit de A, die ruim een kop groter was dan ikzelf, zag er uit als een uitdaging om te verdedigen. Dat dit toch mee bleek te vallen was het startsein van mijn leercurve die uitmondde in vele diepe ballen, rake afstandsschoten en blokken later in het seizoen. De wedstrijd tegen VZOD werd nipt gewonnen en zo behoudt Velocitas 6 de positie bovenaan de poule.

Vraag 3: Wie is de meest allround speler/speelster?

Dat is onze Marlies! Heb je verdedigend een dame nodig die erbovenop zit, maar ook de balletjes er tussenuit weet te tikken? Wil je in de aanval een bal goed aangegeven hebben of heb je misschien een dame voorin nodig? Marlies is daar om je te helpen! Niet alleen in haar eigen team overigens,
ook bij andere teams valt ze geregeld met veel enthousiasme in.

Haar doorloopballen waren nog even een dingetje, maar hier is aan gewerkt dit seizoen. Waar de rest van het team een Pavlov reactie heeft gekregen als ze achter hun bal aan moeten lopen, heeft Marlies die bij het nemen van een doorloopbal. Na het hameren op het nemen van voldoende rust gaan ook haar doorloopballen er nu geheid in.

Mede dankzij de bijdrage van Marlies schoppen we het tot het kampioenschap. Al in de één na laatste wedstrijd weten we ons met maar liefst 23 doelpunten te verzekeren van de eerste plek! Als kers op de taart blijven we ook nog ongeslagen.

Onderdeel 2: Zaalseizoen 2023-2024

Vraag 4: Wie vangt er het beste af?

Dat kan alleen maar onze grote vriendelijke reus zijn: Jeroen! Met Jeroen, die vaak ruim een kop groter is dan zijn heer, in het vak ben je altijd verzekerd van een tweede kans. Die tweede kans benut hij ook vaak zelf, wat hem een hele handige speler maakt. Zijn favoriete korte kans is echter geen tweede kans, maar een korte kans vanuit de aangeef van een vrije bal. Bijna elke tegenstander trapt er wel een keer in en Jeroen heeft hier dit seizoen maar liefst 10 keer uit gescoord! Dit zaalseizoen gebeurde er iets onwerkelijks. Tijdens de vierde wedstrijd, thuis tegen Tempo, stond er opeens een heer in het veld die nóg langer was dan Jeroen! We waren hierdoor (en door de vele zieken in ons team) zo in de war dat we voor het eerst dit jaar verloren hebben.

Vraag 5: Wie heeft Velocitas 6 het meest geholpen?

Alle invallers! Met name tijdens het zaalseizoen hebben veel mensen ons geholpen door in te vallen als er spelers van het 6e ziek/zwak/misselijk/op vakantie/aan het werk waren. Bedankt Rembrandt, Ilse, Siebe, Jordy, Manon, Tinka, Fieke, Amélie, Stan, Kitty, Annette, Marloes en Lisa, zonder jullie hadden we menig wedstrijd niet kunnen spelen.

De laatste twee wedstrijden van 2023 verlopen rommelig: we worden van het veld geveegd door koploper TOP en verliezen nipt van Excelsior.

Vraag 6: Wie speelde dit seizoen voorlopig zijn/haar laatste wedstrijd?

Dat is de lieve, altijd vrolijke Michelle! Half januari komt zij met het fantastische nieuws dat ze zwanger is van haar tweede kindje. Op het nippertje kan ze ons tijdens de uitwedstrijd bij KZ Danaïden verblijden met haar aanvalwerk in de punt. Helaas wordt desondanks ook deze wedstrijd verloren. Toch brengt de wedstrijd misschien wat op. Basketbalteam ZZ Leiden speelt namelijk in ons voorprogramma in hetzelfde complex en tijdens onze wedstrijd zien we verschillende scouts naar onze wedstrijd kijken. Zou iemand de overstap gaan maken?

Dat Michelle niet meer op het korfbalveld te vinden is na deze wedstrijd betekent niet dat we haar niet meer zien. Vaak vinden we haar nog langs het veld en ook tijdens teamuitjes levert ze een belangrijke bijdrage. Want wie stond er te BBQ’en in de stromende regen om ons van eten te voorzien? Inderdaad, Michelle.

Vraag 7: Wie lacht er het meeste in het veld?

Dat kan er natuurlijk maar één zijn: Laura (die helaas mist op de teamfoto)! Na haar transfer van een aantal maanden naar een Engels team voor haar semester in het buitenland is ze eindelijk terug. In Engeland hebben ze duidelijk gezien wat zij allemaal in haar mars heeft, want ze wordt daar zelfs tot MVP benoemd! Bij ons staat ze naast haar korfbaltalent vooral bekend als lachebekje. Menig training, en ja ook af en toe tijdens een wedstrijd, barst ze in lachen uit. Waarom? Vaak begrijpen wij er ook niks van, want eenmaal in een lachbui is er niks meer van het verhaal van Laura te verstaan. Vrolijk worden we er in ieder geval wel van!

Vraag 8: Op wie kun je altijd bouwen?

Er zijn veel goede antwoorden te bedenken op deze vraag, maar eentje springt er tussenuit: Marit! Heb je zin in een macaron of een gluten-, ei-, lactose- en notenvrije taart, wil je een invalschema voor het hele seizoen of heb je een natte handdoek nodig zodat je niet uitglijdt in de stoffige zaal? Marit to the rescue! Niet alleen om het korfbalveld heen, maar ook daarbinnen is ze van groot belang. Want gooi je een bal binnen 3 meter van de korf naar Marit? Dan heeft ze al gescoord voordat je met je ogen knippert.

Vraag 9: Wie staat er het vroegst op op een wedstrijddag?

Dit is een gokje, maar ik denk dat dit Ramon is. Als vader van twee jonge kinderen, waarvan de jongste nu een paar maanden oud is, is uitslapen verleden tijd. De zaalperiode is voor Ramon dan ook een flinke opgave: 21.00 uur trainen is niet ideaal als je er ‘s ochtends (of midden in de nacht) weer vroeg uit moet. Gelukkig is Ramon ondanks het slaaptekort altijd enthousiast en positief en komt hij met een grote lach het veld op gewandeld.

Het zaalseizoen verloopt verder niet spannend voor Velocitas 6: TOP wordt overtuigend kampioen en wij bungelen laag in het klassement. Toch halen we nog een kleine overwinning binnen aan het einde van het seizoen: we scoren in de verloren thuiswedstrijd tegen TOP maar liefst 15 keer en dit zijn voor hen de meeste tegendoelpunten van het hele seizoen.

Onderdeel 3: Veldseizoen Voorjaar 2024

Vraag 10: Wie staat er het vaakst langs de lijn?

Dat zijn natuurlijk onze trouwe supporters! Week in week uit hebben wij supporters langs de kant staan, zelfs bij (bijna alle) uitwedstrijden. De zelfbenoemde harde kern juicht ons aan het begin van het veldseizoen naar onze eerste overwinning in lange tijd. Na precies 9 keer achter elkaar winnen en daarna 9 keer achter elkaar verliezen, winnen we met gemak van KZ Danaïden.

Vraag 11: Wie is de fitste speler?

Dat is de nieuwste aanwinst van ons team: Thijs! In september is Thijs aangehaakt, na jarenlang uit het korfbal te zijn geweest. Nou ja, echt uit het korfbal was hij niet, want bij zijn vorige club zette hij zich nog enthousiast in als kampleiding. Hij doet het korfballend al het hele jaar heel goed: als een malle vliegt hij over het veld achter de snelste heren aan. Zo’n goede conditie heeft hij niet voor niks. Hij is gymdocent en dus de hele dag met sport bezig. Toch is het knap dat hij zo fit blijft, want hij houdt er wat gekke consumeer gewoontes op na. Zo introduceerde hij de veelbesproken combinatie van koffie met cassis en sprak hij vaak enthousiast over ‘een broodje met chips’.

Thijs blinkt uit in de thuiswedstrijd tegen KIOS. Op een dinsdagavond in de stromende regen hervatten we de tweede helft na een flinke onweersbui. Met de fraaie doelpuntenregen van Thijs zorgt hij er eigenhandig voor dat we na een lange achterstand weer gelijk komen. Helaas verliezen we toch en druipen we na de wedstrijd snel af naar een warme douche.

Vraag 12: Wie sluit het seizoen het meest verrassend af?

Die titel gaat naar Robin. In het veld staat hij bekend om zijn afstandsschoten, kanonskogels in de volksmond, waarvan hij er standaard een paar per wedstrijd raak schiet. De verrassing die Robin voor ons in petto had, kwam tot uiting in de laatste uitwedstrijd bij Fiks. In de allerlaatste minuut van het seizoen vuurde Robin weer zijn kanonskogel, om er ditmaal loeihard achteraan te rennen. Helaas kreeg hij niet de kans om een doorloop te nemen en het seizoen spetterend af te sluiten. Sorry Rob, ik zal volgend jaar beter op je acties naar binnen letten, beloofd!

Tijdens het veldseizoen zijn we alleen sterk tegen KZ Danaïden. Fiks wordt uiteindelijk kampioen na een verrassend dikke overwinning op KIOS tijdens hun kampioenswedstrijd.

Afsluiting

Velocitas 6 kijkt terug op een erg gezellig en veelbewogen jaar. Het team verspreidt zich over het 5e en 7e en zal dus volgend jaar niet meer in z’n geheel op het veld te vinden zijn. Toch kijken we ernaar uit om jullie volgend jaar langs het veld te zien bij de twee teams, zodat jullie de quiz van volgend jaar foutloos in kunnen vullen. Tot dan!

Tekst: Lianne Belt
Foto’s: Frans van Herwijnen

Scroll naar boven