Internationaal korfbal voor Julia Mahadew

Het team Surinameshirt van Julia Mahadew

Op 24 april 2023 tipte Roy Mahadew de Velopress, dat er een speler van Velocitas gevraagd was om mee te doen met het nationale team van Suriname. (Roy draagt regelmatig nieuwtjes of foto’s aan.) Vol trots volgde een berichtje over zijn dochter Julia, hoewel Roy begon met een understatement: “Een dingetje om over na te denken voor een leuk verslag voor de toekomst.

Korfbalfamilie

Wat blijkt: Julia was een paar maanden daarvoor gescout door het Surinaamse korfbalteam. Dat ging zo, legt Julia uit als we haar in augustus interviewen: “Ik kreeg een berichtje van Mitchell. De assistent bondscoach Jairus Nicatia had beelden van mij gezien. Hij wilde me graag uitnodigen om mee te komen trainen. Of ik wilde aansluiten bij de Surinaamse korfbalfamilie. Toen heb ik contact gehad met de assistent bondscoach en zo ben ik begonnen met meetrainen.” Opeens was er een kansje op deelname aan het WK in Taiwan in oktober. Volgens Julia was haar meetrainen niet bedoeld om selectiespeler te worden en mee te gaan naar het WK, maar de Velopress stond al in de startblokken. Roy wist de drukpersen nog even te stoppen. We hielden het nieuws nog even stil in afwachting van meer duidelijkheid over de selectie.

Snelle acties

Bij Velocitas speelt Julia in het tweede. In de C1 was Julia al eens Nederlands kampioen, dus op hoog niveau korfballen kan ze. Over de uitnodiging vertelt ze: “Ik vond het heel leuk toen ik het berichtje las dat ze me graag wilden uitnodigen om mee te komen trainen. Ik zag het als een mooie kans om veel bij te kunnen leren en mooie ervaringen op te doen.” Maar ze moest wel even nadenken of ze nu op internationaal niveau wilde gaan korfballen. Daar horen internationale reizen bij. Dat is toch wel weer even wat anders dan met het tweede naar Den Haag of Houten.

Nederland staat op de eerste plek op de IFK World Ranking. Team Suriname staat per 1 januari 2023 op een mooie zevende plaats tussen Portugal en de Tsjechische Republiek. Als je je bedenkt, dat er in totaal 69 teams meedoen, dan doet team Suriname het fantastisch.

https://korfbal.sport/ranking/

We vroegen Julia hoe ze zichzelf als speelster zou omschrijven. Oftewel, wat moet Jairus gezien hebben, dat hem deed besluiten haar uit te nodigen? Julia: “Ik ben voornamelijk sterk in snelle acties. Ook leer ik spelen op het schot. Het Surinaams team zag veel potentie in mij om me hierin beter te maken. Ik denk dat dat heeft gezorgd voor de uitnodiging.

Julia in actie

De wereld over

Na drie weken hakte ze de knoop door. Ze maakte kennis met de trainers en het bestuur en begon aan haar eerste trainingen. Enthousiast meldde Roy destijds: “Heel leuk dat ze besloot om definitief met Suriname mee te doen, naast Velocitas. Als ze de selectie haalt, mag ze de hele wereld over reizen voor de internationale wedstrijden.” Julia vult aan: “Het Surinaams team traint een keer in de twee weken op maandagavond. Dat valt mooi te combineren met de trainingen op Velocitas. Die zijn op dinsdag en donderdag. Voor de trainingen moet ik drie kwartier rijden, maar dat is door de week gelukkig net te doen.

Op internationaal niveau mag je voor een land uitkomen als je daar geboren bent en er de nationaliteit van bezit. Nu is Julia niet in Suriname geboren en heeft ze geen twee paspoorten. Maar je mag ook voor Suriname spelen, als je (voor)ouders tot twee generaties terug uit dat land komen. En aan die eis voldoet ze. “Maar“, bekent Julia, “zelf spreek ik mijn Surinaamse familie niet zo veel. Dat maakte ook, dat ik eerst wat heb getwijfeld om mee te doen. Ik heb er toen toch voor gekozen om mee te gaan trainen en ben in een hele mooie korfbalfamilie terechtgekomen. Surinaamse mensen worden altijd omschreven als warme mensen. Dat heb ik ook geweten toen ik voor het eerst mee deed! Ik werd met open armen ontvangen en dat heeft mijn band met Suriname sterker gemaakt.

Julia kwam in een hele mooie korfbalfamilie terecht

Trainingsstage

Ondertussen weten we, dat Julia niet is opgenomen in de selectie. (Die kun je vinden op de website van team Suriname: https://sukorfbal.com/staff-spelers.) Er mogen maximaal zeven heren en zeven dames mee, en daar zit Julia helaas niet bij. Julia blijft wel bij het team betrokken. Ze volgt een trainingsstage. “Daar had ik nog nooit van gehoord“, bekende Roy. Julia legt uit: “Een trainingsstage houdt in, dat ik betrokken blijf bij de trainingen en oefenwedstrijden. Dus daar mag ik nu aan mee doen.

Beretrots

Hoe vaak komt het voor, dat een Velocitaanse op internationaal niveau meedoet? Nog bijzonderder is dat ze een tijdje terug samen met onze eigen Nick in het Surinaamse team mocht spelen, toen Nick inviel voor een van de heren. (Nick is verder niet bij team Suriname betrokken.)

Nick en Julia in het tenue van team Suriname

Een aantal Velocitanen wist al, dat Julia bij het Surinaamse team betrokken is. Roy had er ook al het een en ander over op Facebook gezet. Nu we dit artikel gepubliceerd hebben, mag iedereen het weten! Wij zijn er als Velopress beretrots op, dat Julia op de drempel van internationaal korfbal staat. Wat mooi, dat Julia gezien werd – en dat straalt natuurlijk ook een beetje af op Velocitas, denken we er stiekem bij.

Tegelijkertijd is Julia heel realistisch over haar kansen: “De kans is heel klein dat ik nog mee kan gaan naar het WK. Het zou leuk zijn voor mij, maar dan zal er een dame uit moeten vallen. Dat hopen we uiteraard niet. Maar voor andere internationale toernooien heb ik nog wel de kans. Voor nu train ik gewoon lekker mee.

Velocitas duimt voor je en we blijven je natuurlijk op de voet volgen, Julia. En als het bij een trainingsstage blijft, is het een prachtige prestatie en leerzame ervaring die niemand je meer afneemt. Geniet ervan!

De foto’s bij dit bericht zijn aangeleverd door Roy Mahadew.