Interview met topverkoper Rianne

Rianne is in 2022 de topverkoper van de Velocitaanse Grote Clubactie. Ze verkocht maar liefst 151 loten. Dat is nog een meer dan ze zelf verkocht dacht te hebben. In dit interview lees je meer over Rianne, haar ervaringen en haar verkooptips.

Samen met coördinator Roy bel ik op zondag 27 november aan bij de familie Biermann. We zijn er voor een interview met Rianne. Want hoe doe je dat, zo veel loten verkopen? Welke tips heeft Rianne voor volgend jaar? En wie is Rianne uit de D1 eigenlijk? Ze zit klaar op de bank, met een I love korfbaltrui aan.

Rianne zit klaar op de bank

Laten we beginnen met de belangrijkste vraag: “Je werd veldkampioen met de D1. De D1 verkocht de meeste Clubactieloten. Jij bent de topverkoper van Velocitas. Wat gaat er door je heen?

Lachend vertelt Rianne dat ze het wel leuk vindt om eerste te zijn. Ze had het ook wat raar gevonden als Emma, die nu hockeyt, weer gewonnen had. Roy vult aan, dat ook Jonas echt zijn best schijnt te hebben gedaan om in de top-3 te komen. In het begin lukte dat goed, maar hij werd uiteindelijk vierde. Emma werd tweede, toen Rianne haar boekjes inleverde. Nick, waar Rianne samen loten mee verkocht, werd derde. Jeugdleden maken echt een competitie van de Clubactie.

Tip 1: doe het samen

Hiermee komen we meteen op een van de tips van topverkoper Rianne. Want Clubloten verkopen, dat kun je het beste samen doen. Rianne: “Samen is wel leuker, anders ben je alleen. Dat deed ik vorig jaar. Dit jaar liep ik met Nick en Vigo (van de basketbal, red.)”. Om en om belden ze bij mensen aan.

Soms leverde dat leuke momenten op. Want toen Velocitaan Ada loten had gekocht, riep ze Hans: “Hans wil ook loten kopen!” Zeg dan maar nee. Zo kon iedereen loten verkopen.

Wie is Rianne?

Rianne is 11 jaar, en speelt sinds de F’jes bij Velocitas. Daarvoor was ze bij Crescendo. Maar toen ze kon gaan spelen had Crescendo geen jeugd meer. Haar vader is Marc, die we kennen als speler en als trainer/coach van de D1. Berbel speelde vroeger bij Crescendo en daarvoor bij K.N.S. Marc, die net als Berbel is aangeschoven: “Daar gaf ze nog training aan Michaël waar ik de D1 mee coach.

Rianne zou de opbrengst van de Clubactie het liefst besteden aan een nieuwe speeltuin. ‘De clubkas en materialen’ vindt ze wat vaag. Een nieuwe speeltuin zou vast veel meer jeugdleden inspireren om loten te gaan verkopen. Daar heeft de D1 volgens Rianne ook al een eigen actie voor opgezet: “De D1 zamelt flessen in. Het statiegeld is voor een nieuwe speeltuin.

Tip 2: doe het meteen

Loten verkocht Rianne via boekjes en online. “Het hangt er vanaf, wat de mensen fijn vinden”, zegt ze daarover. De eerste keer dat Rianne aan de Clubactie meedeed, had ze volgens Roy op dag 1 al 19 loten verkocht. Deze keer waren het er volgens Rianne 24. Toen ze bij Velocitas haar lotenboekje kreeg, is ze meteen bij de mensen op het veld en in de kantine begonnen om loten te verkopen. Het hielp enorm, dat ze veel spelers door het Velocitaskamp goed had leren kennen. Al snel daarna is ze ook in de buurt langs de deuren gegaan.

Hoe Rianne dat wist, van die 24 loten? Via de lotenmeter hield Rianne steeds goed in de gaten, op welke plek ze stond. “Daar zie je wat je online verkocht hebt. Je kunt er bij invullen, wat je in je boekje hebt staan.” Toen ze merkte, dat ze op de tweede plek stond, heeft ze uitgezocht wat ze moest verkopen om weer bovenaan te komen. Ze laat ons op haar telefoon zien, hoe dat werkt.

Riannes lotenmeter

Zakenvrouw?

Dat ze bij dit 50-jarige jubileum een medaille kon winnen, was een extra stimulans voor Rianne. Haar ouders hoefden haar dan ook niet te stimuleren om loten te verkopen. Wel hielpen ze in het begin. Ze lieten zien hoe het verkopen met de QR-code werkt. “Dan heeft ze een keer gezien wat er gebeurt”, zegt Marc.

Roy vermoedt, dat Rianne later zakenvrouw wil worden. Maar dat denkt Rianne niet. Wat dan wel, dat weet ze nog niet. Toch zit Roy met die zakenvrouw misschien wel in de goede richting. Want Marc vertelt, dat Rianne ook altijd fanatiek meedoet aan de Leiderdorpse inzamelingsactie voor kerstbomen. Iedere boom levert geld op. Samen met buurtgenoten verzamelt Rianne dan soms vier tuinen vol kerstbomen.

Tip 3: doe het, durf het

Nog een tip voor andere kinderen: doen en durven. “Over je spanning heen stappen”, noemt Rianne het. En wat zei ze dan, als ze ergens aanbelde? Rianne: “Wil u misschien een lootje kopen voor de Grote Clubactie van Velocitas?” Als ze niet meteen uit school loten ging verkopen, trok ze er haar Velocitastrui bij aan.

Als dank voor haar inzet voor de Clubactie krijgt Rianne van Roy een bos bloemen en presentjes. Als hij de administratie heeft bijgewerkt weet Rianne of ze ook van de Clubactie nog prijsjes krijgt. Met de bal die ze vorig jaar voor de Masitabon kocht, is ze nog altijd blij.

Een bos bloemen en presentjes van Roy

Voor en door de club

De volwassenen kijken vooruit. Volgend jaar kunnen we nog meer de betrokkenheid stimuleren. Marc herinnert zich, dat je vroeger mee mocht naar Duinrell als je tien of meer loten verkocht. Dat stimuleerde enorm. Roy geeft toe, dat veel jeugdleden geen of slechts een paar loten verkochten. En dat, terwijl Berbel gehoord heeft, dat RCL pas na drie weken de boekjes kreeg. Er hadden dus heel wat Velocitaanse loten verkocht kunnen worden.

We constateren dat het mooie van de Clubactie is, dat het echt een actie voor je club is. Het geld verdwijnt niet in een grote anonieme pot. Hoe meer mensen dus meedoen, hoe beter het voor de club is.

Verkooptips

Wat zijn, samengevat, Riannes verkooptips voor volgend jaar?

  1. Doe het samen, dat is wel zo gezellig
  2. Doe het meteen, dan ben je iedereen voor
  3. Doe het, stap over je spanning heen

Bonustip: laat als ouders/verzorgers eerst zien hoe het verkopen met de QR-code werkt.

Scroll naar boven