Jeugdtrainers leren de basics

Korfbalclinic bij Velocitas

Op maandagavond 11 september 2023 verzamelt een groot deel van onze jeugdtrainers zich bij Velocitas. KNKV-docent Marijn verzorgt een korfbalclinic: Training geven de basics.

Jonge trainers

Dat niet álle jeugdtrainers er zijn, komt bijvoorbeeld omdat sommige jeugdtrainers al verder zijn dan de basics. De clinic is vooral bedoeld voor onze minder ervaren jonge trainers.

En jong zijn ze. Tim en Jasper uit de A1 zijn de ‘oudste’ deelnemers. Verder zijn Lisanne, Amélie, Fieke, Tim, Jasper, Maura, Mathis, Paige, Rocco, Michaela, Karlijn, Vienne, Anne-Lyn, Vera, Floor, Sofie en Linde er. Superfijn dat jullie je dit seizoen willen inzetten als trainer!

Vincent treedt op als host van de avond, hij is dit seizoen de opleidingscoördinator van de TC Jeugd. Remco is aanwezig, zodat de trainers weten wie de algemeen begeleider voor de jeugdtrainers is.

Vijf minuten

Als Vincent en Remco vooraf met Marijn praten, dan blijkt hij “op vijf minuten afstand” in Leiden te wonen. Dus als we dit jaar ook een KT2- of misschien wel een KT3-cursus gaan organiseren, dan zien we Marijn vast weer terug.

De clinic begint bij het scherm in de kantine. Marijn introduceert zichzelf en start met een rondvraag: wat wil je vanavond leren? Twee duidelijke wensen gaan over zekerder voor een groep staan en nuttige oefeningen met variatie. Goed voor Marijn om te weten. Dan is het tijd om naar buiten te gaan, voor het praktijkgedeelte.

Marijn maakt er een interactieve clinic van (foto: Vincent van Westerop)

Goede voorbeeld

De groep is groot, dus krijgen de deelnemers afwisselend een rol als trainer en speler. Je kunt zien dat het heel verschillende trainers zijn. Sommigen bewegen met de oefeningen mee en geven veel aanwijzingen. Anderen doen het wat rustiger aan. Allemaal prima natuurlijk, ieder vogeltje geeft training zoals het gebekt is.

Marijn begint met een praatje (foto: Vincent van Westerop)
Dan komen onze trainers in actie (foto: Vincent van Westerop)

Terug in de kantine krijgen onze trainers wat theorie mee van Marijn. Waaronder de vier inzichten van trainerschap. Vincent spreekt de groep nog even toe. Dan is het tijd om naar huis te gaan. De meeste trainers voegen de daad bij het woord. Alleen Tim en Jasper blijven om de korven en ballen op te ruimen, waarvoor onze complimenten!

Puntje van aandacht dus, want als trainer moet je ook het goede voorbeeld geven als het om het materiaal gaat. Maar los daarvan kijkt Velocitas terug op een leerzame clinic. Vincent zei achteraf: “Ik vond het voor deze jonge groep een hele goede eerste stap. Marijn zei dat hij het ook superleuk gevonden had. En dat hij hoopt dat hij meer kan betekenen voor de groep.” Marijn bedankt, Vincent bedankt, trainers bedankt. Veel succes dit seizoen allemaal.

Tip: op onze website hebben we per leeftijdscategorie trainingsoefeningen verzameld. Zie https://www.sv-velocitas.nl/oefeningen-korfbaltraining/.

Als je ook wilt starten met het trainen van een jeugdteam, laat het dan aan de TC Jeugd weten. We kunnen je hulp altijd gebruiken. En ouders of verzorgers die hun ervaring met het omgaan met kinderen willen inzetten om onze jonge trainers te steunen, zijn ook van harte welkom: tcjeugd@sv-velocitas.nl.

Scroll naar boven