Junicompetitie 2021 is “een cadeautje”

Zaterdag 12 juni was het eerste competitieweekend van het jaar 2021 voor de jeugdteams. Door de coronacrisis hebben we lang geen competitie kunnen spelen. Net zoals we de afgelopen weken verslag deden van de onderlinge wedstrijden, doen we nu ook verslag van de thuiswedstrijden van deze dag. Onderaan het verslag staan de uitslagen.

Te warm?

Wat troffen we het met het weer. Misschien was het wel té zonnig. Hilde vond het voor haar als coach eigenlijk al te warm. Laat staan dus voor de spelers. Het was daarom goed om te zien, dat er in de pauzes limonade klaarstond, dat bidons regelmatig werden bijgevuld en dat er gesmeerd werd met zonnebrand. Voor de dorstige coaches, scheidsrechters en rij-ouders stond het koffieapparaat paraat.

Veel coaches en rij-ouders vonden de gestarte junicompetitie een fijn cadeautje en welkom extraatje. Want, in de woorden van een KZ-ouder: “Dit zijn de leuke dingen in het weekend.” De meeste clubs gebruikten de wedstrijden om de spelers van de nieuwe jeugdteams aan elkaar te laten wennen.

Twee kleuren

Wat mij bij aankomst op het veld was opgevallen, hadden ook rij-ouders van andere teams gezien. “Fijn om bij aankomst al wedstrijden te zien met twee kleuren shirts,” zei een Madjoe-ouder tegen me. In mijn geval waren die kleuren het groen en geel van de wedstrijd van Velocitas E4 tegen Tempo E5. Met op de achtergrond nog meer groen-geel van de D2 tegen Tempo. En groen-oranje van de wedstrijd van de B1 tegen Madjoe.

Velocitas E4 – Tempo E5: twee kleuren in het veld

Goede opwarmer

Bij de B1 zagen de stuurlui Klaas, Leo en Mitchell van de kant, dat de spelers hard werkten. Er gingen nog wel wat kansen mis, maar zoals Klaas zei: “Het is een goed niveau. Ik zie terug wat ik op trainingen gezien heb.” Coach Lonneke bevestigde dat in de rust. En legde uit, dat ze graag één hechte groep van de B1 en B2 willen maken. Bijvoorbeeld door regelmatig samen te trainen.

Ik vroeg ook een van de coaches van Madjoe om een eerste indruk en ze zei: “Het is wel gek om weer twee kleuren in het veld te zien. Maar ook snel weer vertrouwd.

Voor scheidsrechter Bram was het ook fijn om weer een echte wedstrijd te fluiten, “Want er is nu wél wedstrijdspanning.” Dat hij daardoor zelf wat meer moest lopen nam hij op de koop toe: “De eerste twintig minuten kon ik prima bijbenen, maar daarna merk je, dat je wat minder gedaan hebt.” Hij zag dat bij de spelers ook terug: “Velocitas zakte aan het eind van de eerste helft wat in, maar pakte in de tweede helft goed door. Madjoe viel stil. Maar je moet deze wedstrijden ook niet als echte competitie zien. Het is meer een goede opwarmer voor komend seizoen.

Velocitas B1 – Madjoe B1: strafworp
Velocitas B1 – Madjoe B1: nog een strafworp

Coach Sabrina van de D2 merkte ook, dat de wedstrijd van vandaag een goede opwarmer was: “De conditie en spanningsboog moeten nog komen. Maar ze hebben het heel goed gedaan.” De foto boven dit bericht is ook een actiefoto van deze wedstrijd, met een prachtig sprongschot.

Velocitas D2 – Tempo D2: kansje voor Tempo

Oranje Kangoeroes

Ondertussen legden Elvira en Bianca op het hoofdveld alles klaar voor een heuse oranjetraining van de Kangoeroes. Voor de training begon, konden de spelers geschminkt worden en namen ouders een teamfoto. Eerst met heel serieus kijkende Kangoeroes en daarna natuurlijk juichend. Daar was de toon wel mee gezet. Enthousiast begonnen de spelers aan de training.

Ik wandelde door naar de F1. Daarbij kwam ik langs het terras voor de kantine, waar ik iets zag dat ik lang niet gezien had: een team dat klaarstond om naar een uitwedstrijd te reizen. Met rij-ouders die elkaar en andere Velocitanen voor het eerst in lange tijd weer in het echt zagen. Het was de A1 die naar Fluks in Noordwijk ging.

Bij de F1 aangekomen hoor ik van onze coaches Melan en Lisanne, dat Tempo veel beter was: “Volgens mij hebben ze veel tweedejaars. Ons team is helemaal nieuw.” Inderdaad won Tempo deze wedstrijd met ruime cijfers: eerst werd het 1 – 16 en toen ook nog 0 – 2 bij de strafworpen. Tot overmaat van ramp vergat ik een wedstrijdfoto te maken.

9-0 al?

Puur naar de cijfers gekeken maakte de wedstrijd van de B2 het verlies van de F1 weer helemaal goed. Coaches Lonneke en Rosa schrokken na een tiental minuten zelf van de stand: “Het is 9-0.“, “9-0?“, “Ja, 9-0 al!” Het was dus al snel duidelijk dat de B2 van Velocitas met ruime cijfers ging winnen van KZ Danaïden B2.

Toen het tegen het einde van de wedstrijd 30-0 stond, hoopten de reservespelers dat de B2 KZ op nul kon houden. Maar KZ redde de eer. Sommige Velocitasspelers juichten mee toen KZ scoorde. Het werd 32-1.

Velocitas B2 – KZ Danaïden B2: ook sterker in de rebound

Voordat het allemaal zo ver was, sprak ik een KZ-ouder en een KZ-reserve. Die laatste moest nog wennen aan haar nieuwe team. Ook bij KZ speelt men deze wedstrijden in de nieuwe teamsamenstellingen. “Maar,” zei ze, “ik vind het wel fijn om weer eens tegen een ander team te spelen.

Of ze het ook fijn vond, dat er meegereisde ouders langs de kant stonden, weet ik niet. Want de KZ-ouders hielpen flink mee met coachen. Dat is natuurlijk ook een nieuwe gewaarwording voor de spelers. Want wedstrijdjes hebben ze wel gespeeld, maar ouders langs de kant, dat zijn ze niet meer gewend.

Velocitas B2 – KZ Danaïden B2: een van de vele doelpunten

Bijna vechten

Coach Huib had voor de wedstrijd van de C1 alle vertrouwen in de C1. En ook na de verloren wedstrijd hield hij dat. Want een trainer zonder vertrouwen is niets waard. Hij analyseerde de wedstrijd: “We hebben verloren, maar wel zeven doelpunten gemaakt. Dat is prima. Bij Tempo was het eigenlijk ook steeds maar één heer die de doelpunten maakte. Wij hadden wat moeite met het verdedigen van de korte kansen.” En hij zag de toekomst zonnig in, want: “Het is een leerproces. En dat is goed, want anders heb je als trainer niets meer te doen.

Ook de rij-ouders van Tempo waren positief gestemd: “Dit team is nieuw, met veel D-spelers. Die moeten nog wennen aan de hogere korf. We hebben zo toch nog drie wedstrijden gekregen om te oefenen, een cadeautje.

Dat ze blij waren, dat ze weer mee mochten naar de korfbalwedstrijden van hun kinderen, was zacht uitgedrukt. Want ze vertrouwden me met een glimlach toe: “Bij ons was het bijna vechten om wie mocht rijden, zo graag wilden we mee.

Velocitas C1 – Tempo C1: aanvallende actie
Velocitas C1 – Tempo C1: opbouw
Velocitas C1 – Tempo C1: positiespel

Applaus voor A-spelers

De A3 van Velocitas was ook een nieuw samengesteld team, vertelde coach Hilde me. Ik keek een tijdje mee naar de wedstrijd en zag Tempo uitlopen. Vooral ook, omdat onze A3 regelmatig kansen miste. De A3 had dus wel meer dan 4 doelpunten verdiend. Maar het was op het heetst van de dag ook wel erg warm geworden.

Velocitas A3 – Tempo A5: prettige wedstrijd!
Velocitas A3 – Tempo A5: strafworp

Als uitsmijter van de dag kreeg de A2 Madjoe op bezoek. Coach Marc-Jan durfde geen voorspelling te doen voor de wedstrijd: “We hebben nog maar twee keer getraind. Het is een heel nieuw team. Maar we zijn op de training flink fysiek bezig geweest. Dat kan voordeel opleveren.” Na een blik op de spelers van Madjoe voegde hij daar aan toe: “Hun spelers lijken wel wat ouder te zijn. Ik weet het echt niet. En ons team mist een paar spelers. Die moeten nog uit Noordwijk komen.” Net op tijd komen die spelers er aan gerend, onder applaus van hun medespelers.

Velocitas A2 – Madjoe A2: boks

Achteraf blijkt, dat de wedstrijd van de A2 inderdaad lastig te voorspellen was. De 13-16 eindstand laat zien, dat de teams elkaar redelijk in evenwicht hielden. En om die eindstanden ging het vandaag eigenlijk helemaal niet. Wennen aan de nieuwe teams en aan het überhaupt spelen van wedstrijden was belangrijker.

Een rij-ouder van de A2 van Madjoe vatte de dag mooi samen: “Het is fijn om weer naar de kinderen te kunnen komen kijken. Het is een extraatje.

Velocitas A2 – Madjoe A2: vrije worp
Velocitas A2 – Madjoe A2: lay-up

Programma en uitslagen

In de komende twee weken wordt de rest van de junicompetitie gespeeld. Zie daarvoor de app of de website van het KNKV. Of volg deze link: https://competitie.korfbal.nl/#/overzicht/club/57fb76d6385ee9971b312490/programma.

De uitslagen van deze eerste competitiedag:

 9:00 KZ Danaïden F1 - F2       10 - 2 (strafworpen 4 - 2)
10:00 E4       - Tempo E5    1 - 3 (strafworpen 2 - 2)
10:00 D2       - Tempo D2    2 - 10
10:00 KZ Danaïden E2 - E3       8 - 3 (strafworpen 1 - 2)
10:15 Madjoe B3   - B3       10 - 5
10:30 B1       - Madjoe B1   18 - 4
11:00 F1       - Tempo F1    1 - 16 (strafworpen 0 - 2)
11:00 Madjoe E3   - E1       1 - 7 (strafworpen 2 - 4)
11:15 Fluks E2    - E2       2 - 3 (strafworpen 1 - 2)
12:00 B2       - KZ Danaïden B2 32 - 1
12:15 KZ Danaïden D1 - D1       1 - 10
12:45 Fluks A1    - A1       7 - 10
13:00 A3       - Tempo A5    4 - 11
13:00 KZ Danaïden C2 - C2       6 - 2
13:15 C1       - Tempo C2    7 - 14
14:30 A2       - Madjoe A2   13 - 16

Zie voor de officiële uitslagen de app of de website van het KNKV. Of volg deze link: https://competitie.korfbal.nl/#/overzicht/club/57fb76d6385ee9971b312490/uitslagen.

Scroll naar boven