Nieuw! Take and leave schoenensysteem

Velocitas start met een ‘Take and leave schoenensysteem’. We doen dat zodra we de zaal uit en het veld weer op gaan. Maar wat is dit voor systeem? Wie heeft het bedacht? Daar wilde de Velopress meer van weten.

Geldboom

‘Ouders van’ herkennen het vast wel: wanneer koop je nieuwe sportschoenen voor je korfballers? Vooral dat stukje van de zomervakantie tot aan de zaal is lastig: eigenlijk zijn je kinderen net uit de veldschoenen van vorig seizoen gegroeid. Maar als je dan schoenen koopt, moet je na de zaalcompetitie vast wéér naar de winkel. Ze groeien maar door. En alleen Sinterklaas heeft een geldboom in de tuin. Wat te doen?

Thayla de Weerd vroeg zich dit ook af. Met twee opgroeiende kinderen – Ties en Age – bleef ze schoenen kopen. Terwijl de oude vaak nog prima waren, maar te klein. Toen zag ze bij twee andere verenigingen een ruilsysteem voor schoenen. “Dat moet bij Velocitas ook kunnen“, dacht ze, “en het heeft nog een duurzaam tintje ook.” Zelf brengt ze ook liever kleding naar de kringloop dan naar de vuilnisbak. Dus klom ze in de pen. Eerst polste ze de animo bij andere ouders. Daarna stuurde ze een mailtje naar Velocitas. En hup, ze kreeg al snel een reactie van het bestuur: duimpje omhoog. “En toen opeens was jij daar.

De Eendenkooi

‘Jij’ is in dit geval uw interviewer. Want zo’n leuk idee als Thayla’s Take and leave schoenensysteemⓇ roept om méér dan alleen wat uitleg in de Velopress. Dus spreken we op dinsdagavond 20 november om half zeven af in De Eendenkooi. Thayla, die je misschien niet alleen kent als moeder van, maar ook van haar hulp bij de Grote Club Actie en de Avond4daagse, wacht daar tot de training van Age is afgelopen. Ik ga voor een keer iets eerder van huis voor mijn C3-training. Als ouders van kennen we vooral elkaars kinderen. Mijn zoon Jasper (C1) is net als reserve mee geweest naar een oefenwedstrijd van de B3 van Ties. Age heeft vorig jaar wel eens ingevallen in ‘mijn’ D3. Nu weten we ook welke ouder van er bij de spelers hoort. Waar commissiewerk al niet goed voor is.

Minibieb

Dan down to business: hoe zit dat nu met dat schoenensysteem? Thayla: “Het schoenensysteem is een pilot. Je kunt je oude, nog goede schoenen in de kantine achterlaten, en een ander paar meenemen. Bij de hoofdingang van de kantine is een plank voor gevonden voorwerpen. Daar komt het schoenensysteem aan de linkerkant bij. Ik heb zelf vier paar schoenen bewaard, zodat er meteen wat op de plank ligt. Als die schoenen er in de zomer nog liggen, dan weten we dat het systeem niet werkt. Anders kunnen we het eventueel uitbreiden naar kleding.” Oké, een soort minibieb, maar dan voor sportschoenen. “Inderdaad“, bevestigt Thayla.

‘Take and leave’-plank

 En stel nu dat er bezoekers langskomen. Mogen zij er ook gebruik van maken? Thayla: “Jazeker, zolang ze maar een paar schoenen achterlaten. Het is echt een ruilsysteem.” En, voegt ze toe: “Het is ook handig voor als je een keer je schoenen vergeten bent. Dan mag je voor één wedstrijd een paar lenen. Wie wil, mag als dank een kleine donatie achterlaten in de ‘take and leave’-donatiepot bij de bar. Dat helpt om speelmateriaal te kopen voor de jeugd. Maar het is geen verplichting hoor. Als je voor het systeem moet gaan betalen, trek ik me meteen terug.

Thayla legt ook uit, dat ze heeft beloofd een beetje op de plank met schoenen te letten. Dat het geen chaos wordt, waarin je niet meer ziet waar het schoenensysteem eindigt en de gevonden voorwerpen beginnen. Het helpt dat er een duidelijke afbakening met uitleg bij de ‘take and leave’-plank komt. Hoe dat er precies uit komt te zien, kun je zelf na de zaalcompetitie zien. Bewaar ondertussen je oude schoenen.

Lees hieronder meer over het Take and leave schoenensysteem:

Scroll naar boven