Positiever coachen?

Flyer van de cursus Positief coachen

Wat is positief coachen? Hoe doe je dat? Daar ging de cursus Positief coachen over. Ik volgde deze cursus namens Velocitas, als trainer van de D2 en lid van de TC Jeugd. In dit bericht deel ik mijn ervaringen en tips uit de cursus. Zie ook mijn vraag aan het eind.

Samen

De cursus Positief coachen was een initiatief van RCL en werd verzorgd door Joost van Beek van 4 Soccer Talent. De cursusavonden waren op 27 november en 15 januari. Omdat we op 15 januari als TC Jeugd vergaderden, kreeg ik die vrijdag privΓ©les van Joost. Deelnemende sportverenigingen waren voetbal (RCL), schaatsen/skeeleren (VIJL), boksen (Bokshuis), volleybal (Leython) en Zwemmen/waterpolo (DKD/Aquadraat). De hockey (Alecto) zou meedoen, maar moest afhaken.

Tijdens de eerste avond bespraken we in groepjes wat we positief coachen vinden. Ook kwam het verschil tussen trainer en coach langs. Zoals Johan Cruijff zei: “De trainer leert je voetballen, de coach leert je presteren.” Een voorbeeld van een besproken casus is: “Spelers van je team blijven te vaak weg. Hoe zorg je er voor dat spelers van een (recreatief) 017 team er vaker voor kiezen naar de club te komen, in plaats van prioriteit te geven aan verjaardagen, school, werk, etc.?” Ik vond het inspirerend om hier met trainers van andere sportverenigingen over na te denken en praktijkvoorbeelden te delen.

Groepsgesprek tijdens avond 1 van de cursus

Playstation

De opbouw van de cursusavonden volgde de 4 inzichten van trainerschap. Structureren en stimuleren stonden op avond 1 op het programma. Individuele aandacht geven en de regie overdragen op avond 2. Met een prachtige (Facebook)video van zangeres Maan die laat zien wat individueel aandacht geven is: https://www.facebook.com/watch/?v=485175835779845.

De 4 inzichten van trainerschap

Deze 4 inzichten spelen ook een belangrijke rol bij de KT2-cursus van het KNKV (https://www.knkv.nl/opleidingen/korfbaltrainer-2-2/). Zo leerde ik door mijn eigen KT2 vaker open vragen te stellen in plaats van commando’s te geven. Zo leren spelers zelf nadenken. Een mooie stelling uit het Positief coachen cursusmateriaal is: “Playstationcoaches brengen TomTom-spelers naar de verkeerde bestemming.” Bonus: de leeftijdskenmerken en tips van de KNKV-cursus Training geven de basics (https://www.knkv.nl/kennisbank/training-geven-de-basics/) hielpen mij om beter rekening te houden met deze kenmerken.

Tussen de twee cursusavonden was het huiswerk om een ABC-training te maken. Dit is een afkorting uit de theorie van de zelfdeterminatie. De letters staan voor:

  • Autonomie: zelf keuzes kunnen maken
  • Binding: je verbonden voelen
  • Competentie: je competent voelen

In iedere training zouden deze drie letters terug moeten komen. Het vervullen van deze ABC-basisbehoeften leidt tot meer intrinsieke motivatie. En vervolgens tot optimaal functioneren, welbevinden en groei. Of, zoals we dat bij Velocitas zeggen: topsport voor iedereen. Hoe verwerk jij A, B en C in je trainingen?

Lolly’s

Er was tijdens de cursusavonden ook aandacht voor de ouders. En hoe je als coach om kunt gaan met ‘iets te enthousiaste’ ouders. Bekijk de eeste vier minuten van https://www.youtube.com/watch?v=7J_yoqasRw4 eens. In deze video is de vlogfamilie Kick wel erg overdreven neergezet. Maar vraag je eens af in hoeverre je zelf zo langs de lijn staat. Herken je dit gedrag in anderen? Wat doet dat met je kind, de andere spelers, de scheidsrechter, de andere ouders en de coach? Past het gedrag bij wat je club wil uitstralen? Hoe zou het anders kunnen?

De deelnemers aan de cursus maakten duidelijk, dat iedere sport een ander soort ouders langs de lijn heeft. Dat vraagt om andere manieren van daarmee omgaan. Van RCL weet ik, dat ze wel eens ludiek lolly’s hebben uitgedeeld aan ouders die hun mond niet konden houden.

Bericht van voetbalvereniging ESTO voor ‘iets te enthousiaste’ ouders

Geschikt / ongeschikt

Een ander interessant onderwerp was het selecteren van talenten. Onderzoek wijst uit, dat het op vroege leeftijd herkennen van talent bijna onmogelijk is. Prestaties op jonge leeftijd zijn geen goede voorspeller voor toekomstig succes. En dan nog speelt toeval een belangrijke rol, zoals dit artikel uit de Correspondent aantoont: https://decorrespondent.nl/14126/de-talent-paradox-hoe-beter-iedereen-om-je-heen-is-hoe-meer-je-succes-wordt-bepaald-door-toeval/d8ef1fbe-4921-04a6-1db3-ee38ec51b824.

Het KNKV heeft dit ook gemerkt. Lees hier meer over op https://www.knkv.nl/teamsamenstelling-en-talentontwikkeling-de-zin-of-onzin-van-selecteren-op-basis-van-kwaliteit/. Dit is een van de redenen voor het invoeren van de Competitie 2.0: https://www.knkv.nl/competition/competitie-2-0-voortgang/. Het doornummeren op gemiddelde leeftijd zorgt er bijvoorbeeld voor, dat het ‘eerste’ team in een kleur niet noodzakelijk ‘het beste’ team is.

Tijdens de cursus stonden we stil bij de vaste mindsets en de groeimindset. Vanuit de vaste mindset vind je, dat iemand wel of geen talent heeft, en wel of niet geschikt is. Vanuit de groeimindset vind je, dat iedereen kan leren en zich kan verbeteren. Een naar korfbal vertaalde casus uit de cursus: “Hoe ga jij er mee om, als er een speler is die vaak ballen laat vallen, waardoor je team de bal kwijtraakt?” Vind je dat bijvoorbeeld een slechte speler waar je wedstrijden door verliest, en zet je die speler dus wat vaker op reserve? Of moet je zo’n speler juist meer aandacht geven, een bal mee naar huis laten nemen en laten groeien? Wat vind jij?

Inspiratie

Deze cursus inspireerde mij om in de kerstvakantie een formulier door de D2 te laten invullen. Samengevat vroeg ik de spelers wat er goed gaat en wat er beter kan. Dat leverde mooie aanknopingspunten op voor oefeningen voor onze trainingen. Interessant: ouders vonden het leuk om hier eens met hun kind over te praten. Sten en Tim deelden vorig jaar een soortgelijk formulier met de C1. Als TC Jeugd gaan we na de zomervakantie alle jeugdtrainers informeren over de mogelijkheden om hun spelers te bevragen.

Ik ben door deze cursus ook zo vrij geweest om ‘de 8 korfbalacties’ en onze ‘rode draad’ toe te voegen aan onze webpagina met trainingsoefeningen: https://www.sv-velocitas.nl/oefeningen-korfbaltraining/. Zo kun je als trainer/coach je oefenstof nog beter afstemmen op je spelers en hoe Velocitas wil korfballen.

Eigen avond?

Wat mij betreft was de cursus een succes. De interactie met de andere sportverenigingen was inspirerend. In de appgroep suddert het plan om spelers mee te laten doen aan elkaars trainingen. Het lijkt mij fantastisch om met de D2 te gaan beachvolleyballen en beachkorfballen op het beachvolleybalveld. Ik ben bewuster na gaan denken over positief coachen en stel vaker de vraag wat de spelers van een training vonden of welke oefening ze graag in een training willen terugzien.

Als er interesse is, dan kunnen we bij Velocitas een avond organiseren om het samen over positief coachen te hebben. Het cursusmateriaal mogen we met naamsvermelding hergebruiken. We kunnen dan samen korfbalvoorbeelden bij het cursusmateriaal zoeken. Want dat was een van de weinige puntjes van feedback voor de cursus: de voorbeelden gingen over voetbal. Laat het de TC Jeugd weten als je interesse hebt.

Scroll naar boven