Velocitas pakt koppositie eerste klasse

Velocitas 1 in actie tegen Victum (Foto: Willem Zwanenburg)

Velocitas 1 staat sinds afgelopen zaterdag bovenaan in de eerste klasse. De Leiderdorpers wonnen met 21 – 13 van Victum terwijl koploper MIA met 29 – 19 onderuit ging tegen Ritola. Velocitas staat nu eerste op basis van doelsaldo. Nooit eerder in de historie van de vereniging werd er zo goed gepresteerd.

Vlak na het startsignaal wist Velocitas tegen Victum uit Houten het initiatief naar zich toe te trekken. Binnen twee minuten scoorde Joachim Jägel twee keer en ook Pieter Paardekoper zag zijn schotpoging doel treffen. Na de snelle openingsfase viel de doelpuntenproductie echter stil aan Leiderdorpse zijde. Binnen een kwartier stonden beide ploegen weer op gelijke hoogte.  

Lange tijd ging de wedstrijd gelijk op. Met een gewijzigde opstelling vanwege een rugblessure bij Ivar van Driel hadden de Leiderdorpers moeite om in het stramien van voorgaande wedstrijden te komen. Na een kwart van de wedstrijd leek dat iets beter te gaan. Velocitas wist een gat te slaan bij een gelijke stand van 6 – 6 en had bij rust de leiding met 13 – 9.

Na de onderbreking kwam één van de sterke punten van de Leiderdorpse ploeg bovendrijven. De verdediging sloot de bezoekers op, waardoor Victum ineens de grootste moeite had om tot uitgespeelde kansen te komen. Het stelde Velocitas in staat om rustig op zoek te gaan naar de kansen die benodigd waren om de wedstrijd naar zich toe te trekken.

Na 70 minuten korfbal was de eindstand 21 – 13 voor Velocitas. De Leiderdorpers kunnen vooral tevreden terugkijken op de prestaties in de verdediging, dat Victum in de tweede helft maar vier keer tot scoren liet komen.

Het beste nieuws van de dag kwam een paar uur later: koploper MIA verloor met 29 – 19 tegen Ritola, waarmee de Leiderdorpers op basis van doelsaldo de eerste plaats innemen. Volgende week moet Velocitas aantreden tegen Ritola en zal het alles uit de kast moeten trekken om de eerste plaats te behouden.

De bovenste plaats in de eerste klasse is een ongeëvenaarde prestatie voor het vlaggenschip van Velocitas. Vorig jaar moesten de Leiderdorpers nog flink aan de bak om degradatie te ontlopen. Dit jaar lijkt de vereniging onder leiding van coach Leo van den Bos mee te doen om te prijzen.

(Foto’s: Willem Zwanenburg)