Velocitas zet de knop om en pakt de eerste punten in overgangsklasse

Coach Leo van den Bos geeft een high five aan Christel Zwanenburg tijdens de wedstrijd tegen VEO.

Afgelopen zaterdag gaat de boeken in als de warmste 13 oktober ooit in Nederland. En dat is niet het enige unicum van de met zonovergoten zaterdag: Velocitas 1 pakt voor het eerst een overwinning in de overgangsklasse. Tegen VEO uit Voorburg gooide Velocitas het roer om en won het de thuiswedstrijd verdiend met 13 – 9.

Gevaar op herhaling

Wie na 10 minuten korfbal had gezegd dat Velocitas de wedstrijd zou winnen, zou waarschijnlijk de lachers op zijn hand hebben gehad. De echte scherpte leek te ontbreken en al snel stond er een achterstand van 1 – 4 op het scorebord. De openingsfase had alles weg van de verloren wedstrijd tegen Pernix, een week eerder. Gelijkwaardig zijn, maar verliezen op basis van die eerste cruciale 10 minuten. Niets bleek minder waar te zijn.

Nick van der Zee biedt zijn tegenstander een helpende hand (Foto: Frans van Herwijnen).

De knop gaat om

Bij een achterstand van 1 – 4 leek Velocitas ineens genoeg te hebben van verliezen. Er ging een knop om. De verdediging ging er nog dichter op zitten, waarmee dat ‘halve metertje ruimte’ niet meer weggegeven werd. In de aanval werden onzelfzuchtig de juiste mensen in scoringspositie gebracht. Toen de resterende 20 minuten van de eerste helft gespeeld waren, stond er een knappe én verdiende voorsprong van 10 – 5 op het bord.

Ivar van Driel geeft een bal aan de doorgebroken Debby Halvemaan (Foto: Frans van Herwijnen).

Stuivertje wisselen is ook een sport

De tweede helft kwam aan beide kanten maar moeizaam op gang. Beiden ploegen wisten met effectief verdedigen de aanvallen over en weer onschadelijk te maken. Daarnaast maakte het warme weer het aanvalsspel er niet eenvoudiger op. Na 10 minuten werd de ban doorbroken. Door Velocitas welteverstaan: met een gemikt schot zette Joachim Jägel de stand op 10 – 6.

Joachim Jägel maakte de verlossende 10 – 6, het resultaat van een teambrede inspanning (Foto: Willem Zwanenburg).

Doodmaken moet je leren

Het bleek de genadeklap voor VEO te zijn. In de resterende 20 minuten deed Velocitas waar het voorheen zoveel moeite mee had: de wedstrijd effectief uitspelen. Er werd maar mondjesmaat gescoord en verder dan 13 – 9 zouden beide ploegen die middag niet komen. Aan Leiderdorpse zijde had iedereen daar maling aan. Het laatste fluitsignaal werd ontvangen met luid gejuich van de vele supporters: coach Leo van den Bos had met zijn team zojuist de eerste punten in de overgangsklasse veroverd.

De overwinning van Velocitas werd ontvangen met luid gejuich van het toegestroomde publiek (Foto: Willem Zwanenburg).

Kansen op meer

Met de overwinning op VEO kruipt Velocitas een plaatsje omhoog op de ranglijst. Het passeert Die Haghe, dat tot op heden één keer gelijk speelde. Volgende week treffen beide teams elkaar in Den Haag. Velocitas heeft dan een uitgelezen kans om de voorsprong op de hekkensluiter te vergroten naar 3 punten.

Omslagfoto: Willem Zwanenburg