In 2020 bestond Velocitas 70 jaar. Op 1 juni 1950 werd de club opgericht. Door de coronacrisis gingen de festiviteiten niet door. Wat wel door kon gaan, is het vertellen van verhalen. Van toen, over nu en voor de toekomst. Wie anders dan onze Velovedettes kunnen die verhalen vertellen?
de vedette
zelfst. nw. (m/v) Uitspraak: [və'dɛtə] Meervoud: vedettes, vedetten
Betekenis: populaire figuur, bijvoorbeeld in de sport.
Het feuilleton Velovedettes bestaat uit:
[table id=28 /]In 2021 maken we het geplande dozijn Velovedettes compleet.
Méér dan trouwe supporters
Hoe toepasselijk: ik interview de Velodogs na hun training, die in hondenweer plaatsvond. Het is ook alweer september. Nog steeds is het mistig als ik bij Velocitas aankom, maar gelukkig wel droog. Met Jop Rodenhuis en Rembrandt Kanbier ga ik buiten aan een van de picknicktafels zitten. Timo Mahadew trakteert op een drankje en schuift even later aan.
Over het antwoord op de vraag wie de Velodogs zijn, hoeven ze niet lang na te denken: “Als ze dat nog niet weten… Wij zijn het, die zorgen voor hoofdpijn in de zaal, haha.” Nee, serieus, de Velodogs zijn een vriendenclubje van trouwe supporters die iets extra’s doen rondom wedstrijden van de selectie. Of eigenlijk vinden de Velodogs zichzelf méér dan een supportersvereniging. Ze maken ook aankondigingen en verzorgen livestreams van wedstrijden. Dat is vaak rondom thuiswedstrijden van het eerste, hoewel ze ook het tweede aandacht willen geven. Timo: “Kevin de Boer is er met wat anderen mee begonnen. Lars van Poelgeest deed het geluid in de zaal. Dat heb ik opgepakt. Toen Kevin in het eerste kwam, zijn de Velodogs even wat stilgevallen.”
Een muur vol spandoeken
Er kwam nieuw leven in de brouwerij, toen Jop en Timo in hetzelfde team kwamen. Zie ook het interview met de Velodogs uit september 2018. Jop: “Toen hebben we de Velodogs nieuw leven ingeblazen. Ik kijk veel Korfbal League en daar zie je de gekste dingen. Wij wouden ook onze hele muur vol met spandoeken hebben.”
Al snel kwam Rembrandt bij de Velodogs. Hij kwam bij Jop en Timo in het team en ze konden wel wat hulp gebruiken bij het organiseren van activiteiten. Dus vroegen ze Rembrandt eens een uurtje eerder te komen om te helpen. En zo ging het balletje rollen.
Timo zou je de technisch directeur van de Velodogs kunnen noemen. Hij is afgestudeerd in Podium en Geluid, en werkte bij een AV-bedrijf. Jop studeerde Multimedia en Design, en is hoofd video’s en spandoeken. Rembrandt is tweedejaars student biomedische wetenschappen en is de helpende hand van de Velodogs, die altijd wel is te bellen.
Tapen, aftekenen en inkleuren
Jop legt uit hoe ze spandoeken maken en gunt ons zo een kijkje in de keuken van de Velodogs: “We hangen een beamer aan het dak en beamen het motief op de vastgetapete stof. Dan is het aftekenen en inkleuren. De stof die we hebben is gordijnstof, dus de verf wordt meteen opgeslorpt. Zo weg. Er moet dus flink wat verf op.”
Het maken van een livestream hebben ze nu een paar keer gedaan. Als de zaalcompetitie van het coronaseizoen 2020-2021 was doorgegaan, waren ze daar al begonnen. Maar er moest tot de veldcompetitie gewacht worden. Timo, enthousiast: “De eerste keer werd die livestream nog niet zo veel bekeken, maar de tweede keer wel. Er waren wel 700 live kijkers.” De Velodogs drukken me op het hart om Maurice hier te noemen, want hij heeft geholpen met (een auto vol) apparatuur en (een hoofd vol) kennis – hij had zelf al eerder gestreamd.
Trampolines en tennisballen
Een hele fijne herinnering van de Velodogs is het NK van de B1 een paar jaar terug. Jop: “Doek mee, confettiknallers gehaald bij Unitas, trommels mee, verkleed, de hele mikmak. Oh, en de kampioenswedstrijd tegen Crescendo. We hadden nog niet zo veel spandoeken, maar wel muziek. Het zat bomvol, mooi.”
Wat ook mooi was, was de trampolineshow bij de eerste wedstrijd van 2019-2020. Klaas had een demoteam geregeld. Die deden dat vaker, bij KZ Leiden. En Klaas vond, dat dat ook wel bij Velocitas kon. Timo: “Zo verzinnen we steeds wat nieuws, of geven we onze eigen draai aan iets.” Jop vult aan: “Dat van die tennisballen hebben we afgekeken van HKV Ons Eibernest. Daar kon je frisbees gooien.” Als je acties zoals de tennisballen goed hebt voorbereid, kan het echt een succes worden. De Velodogs zijn er trots op, dat Anita uitgeroepen schijnt te hebben, dat er speciaal kinderen naar het eerste komen kijken om tennisballen te gooien.
Voor die pauzeacties heb je prijsjes nodig. De Velodogs hebben “alles in Leiderdorp wel een mailtje gestuurd” en ook al flink wat respons gehad. Timo zou uiteindelijk het liefst zien, dat de Velodogs met een mandje om de nek over de tribune kunnen: “Wie wil er een tennisbal?” “Maar”, zegt Timo, “dan heb je wel verkopers nodig. We kunnen niet altijd alles zelf doen.”
Toch hoor ik later, dan het wel verstandig is dat de Velodogs niet álles uitbesteden. Jop: “Toen we dat een keer hadden gedaan, ging bij het tweede opeens het licht uit in de zaal. Bleek dat een spandoek voor de lichtsensor zat. Dus wij rénnen, want wij wisten meteen wat er aan de hand was, haha.”
Weer met de bus naar uitwedstrijden?
Hoe ziet de voorbereiding voor dit nieuwe seizoen er uit, nu er weer volop gekorfbald kan worden? Jop: “We gaan nieuwe doeken maken. En oude acties verbeteren. We willen ook een ander zitje in de gang in De Does. Anders zien we zelf niets van de wedstrijden.” Rembrandt is helemaal voor een beter zitje, want hij maakt daar vaak gebruik van: “Ik vind het altijd wel leuk om in het gangpad van de Does te zitten om daar de tennisballen en loten en zo te verkopen.”
De Velodogs hebben nagedacht over de uitwedstrijden. Busreizen naar uitwedstrijden komen in de zaal misschien weer. Jop: “Er was al eens met Bovo Tours geregeld, dat we naar een uitwedstrijd konden. Ouders mee, de mensen van het G-team, leuk! Maar als je dat vaker wilt doen, moet je eerst een goede basis thuis hebben.” Het is daarom even wachten tot we in de zaal spelen. “Want”, zegt Jop, “daar speelt het eerste een klasse lager en dan zijn de wedstrijden denk ik wat spannender. Dan kan er nog veel gebeuren.”
Hoe word je een Velodog?
Om een Velodog te worden, hoef je niets bijzonders te doen. Alle ideeën en hulp zijn welkom. Als je wilt meedoen met de Velodogs, stuur dan een appje naar Jop: 06-23469069. Je hoeft echt niet verplicht elke zaterdag te helpen of volledig inzetbaar te zijn. Af en toe eens helpen als oproepkracht is al fijn. Bijvoorbeeld in de zaal kunnen de heren nog wel wat hulp gebruiken. Meld je dus aan!
“De Velodogs is een uit de hand gelopen hobby”, bekent Timo, “en iedereen en alle ideeën zijn welkom. Hoe meer hulp en input van anderen we krijgen, hoe beter het is.” “En,” roept Jop op, “allemaal komen kijken bij het eerste, natuurlijk! En volg de Velodogs op Instagram!”
Je hoeft echt niet altijd bij Velocitas gespeeld te hebben om een clubgebonden trouwe hond te zijn. Laat dat je er dus niet van weerhouden contact met de heren op te nemen. Jop kwam bijvoorbeeld in de B over van Pernix. Rembrandt speelde bij Crescendo en stapte zo’n vier jaar geleden over naar Velocitas. Timo is wel altijd bij Velocitas geweest. Hij startte in de E.
Toekomstmuziek
Hoe gaat het met Velocitas en de Velodogs in 2025, als we 75 jaar bestaan? “Dan staan we in een hele groene hal in de hoofdklasse”, zegt Jop meteen. En dan: “Nou, dat misschien niet, maar wij doen dan nog méér, nog beter en met meer mensen. Ook bij uitwedstrijden, waar we met de bus naar toe gaan.”
Dan zijn we aan het eind van het interview gekomen. De sportverlichting van Velocitas was al lager gezet. Terwijl ik naar mijn fiets wandel, ruimen de Velodogs het spandoek binnen op, en halen ze de vlaggetjes los, die ze afgelopen weekend hadden opgehangen. Klaar voor de volgende keer.