Velovedette 7: Marlies Smit

In 2020 bestond Velocitas 70 jaar. Op 1 juni 1950 werd de club opgericht. De viering van ons jubileum laat door de coronacrisis nog even op zich wachten. Wat niet hoefde te wachten is het vertellen van verhalen. Van toen, over nu en voor de toekomst. Wie anders dan onze Velovedettes kunnen ons die verhalen vertellen?

de vedette zelfst. nw. (m/v) Uitspraak: [və'dɛtə] Meervoud: vedettes, vedetten Betekenis: populaire figuur, bijvoorbeeld in de sport.

Het feuilleton Velovedettes bestaat uit

[table id=28 /]

In 2020 kwamen we tot de helft van de geplande Velovedettes. In 2021 maken we het dozijn compleet.

Velovedette zeven is Marlies Smit. Deze 21-jarige studente kwam op haar 12e naar Velocitas. Bij ons leerde ze het ‘hertenhupje’. Met het vijfde wil ze altijd graag winnen. Fanatiek als ze is, valt ze graag in bij andere teams. En helpen bij acties of waar het maar nodig is, vindt ze leuk. Dat Velocitas al 70 jaar de leukste korfbalvereniging in Leiderdorp en omstreken is, komt mede door vrijwilligers zoals Marlies. Achter de schermen doen ze heel veel voor de club.

Fanatiek

2021 is een nieuw jaar. Maar wat nog hetzelfde is als in 2020, is dat we niet korfballen. Goed, er mag weer wat vrijer getraind worden als je nog geen 27 bent, maar Marlies mist het korfballen: “Ik zit in het geweldige vijfde en mis het korfballen onwijs. Zowel het spel als de gezelligheid eromheen. Ik zou mezelf willen omschrijven als fanatiek. Ik wil altijd erg graag winnen in een wedstrijd.

Dat deze fanatieke dame een Velocitaan is geworden, was niet helemaal vanzelfsprekend. Marlies had meegedaan aan ons schoolkorfbaltoernooi. Samen met een meisje uit haar klas wilde ze bij Velocitas. “Maar”, legt Marlies lachend uit, “mijn familie aan mijn moeders kant zit voornamelijk bij Pernix. Ik wilde door het korfbaltoernooi toch echt naar Velocitas. Mijn moeder heeft daar toen maar mee ingestemd.

Marlies’ eerste team (foto: privéfoto van Marlies)

Hertenhupje

Een van haar eerste herinneringen aan Velocitas is, dat Marlies Gerard en Mitchell de Boer als trainers had. Marlies: “Van hen heb ik de doorloop geleerd. Of, zoals anderen het noemen, het hertenhupje. Ik weet niet of het daar ooit goed mee gekomen is, maar ik had wel meteen heel veel plezier in het spel. Ik vond teamsport vanaf het begin ook heel leuk. Ik had voor korfbal op tennis gezeten en was meteen enthousiast over het samen spelen en de teammentaliteit.”

Met het leukste team naar Londen (foto: privéfoto van Marlies)

A3

Marlies’ herinneringen bevestigen, dat de teamsport korfbal een goede keuze was: “Mijn beste herinnering is mijn eerste jaar in de A3. We hebben toen zo’n geweldig leuk jaar gehad als team! We zijn kampioen geworden en gingen naar Croydon. We bekeken Londen en korfbalden ook. Maar eigenlijk vind ik alle teamuitjes leuk. En de wedstrijden.

Ja, de wedstrijden. Want we moeten niet vergeten dat Marlies naast een gezelligheidsdier ook een fanatieke korfbalster is. Ze kan enorm genieten van kampioen worden: “De dag waarop zowel ik als mijn zusje achter elkaar thuis kampioen werden, is ook een geweldige herinnering!

Mijn zusje en ik werden achter elkaar thuis kampioen (foto: privéfoto van Marlies)

Helpen

Dan komt het vrijwilligerswerk van Marlies ter sprake: “Ik ben onderdeel van het team van de Velopress en ben lid van de ZAK. Voor de Velopress zet ik het nieuws bij elkaar. Soms ben je dan afhankelijk van acties of persconferenties, maar gelukkig zijn we met een groot team. Ik kan daar altijd met vragen terecht. Voor de ZAK help ik met het bedenken en opzetten van activiteiten binnen de vereniging. Ook heb ik wel eens training gegeven. Bij de F2 merkte ik, dat korfbal voor jongere spelers echt anders is dan voor oudere. Verder vind ik het altijd leuk om bij acties te helpen. Of gewoon, waar het nodig is.

Graag wil ik iets meer weten over waar Marlies zoal bij helpt. “Nou”, somt Marlies op, “ik heb bijvoorbeeld gebeld voor de Vriendenloterij, zat achter de tafels bij de Avond4Daagse en heb de oliebollenactie met een groepje overgenomen. Helaas kon die afgelopen jaar niet doorgaan, maar dit jaar gaan we het weer proberen. Zo doe ik verschillende dingen naast de Velopress en feestjes organiseren met de ZAK.

Achter de tafels bij de Avond4Daagse (foto: privéfoto van Marlies)

2025

Aan het eind van ons interview blikken we vooruit. Hoe gaat het met Velocitas in 2025, als we 75 jaar bestaan? Marlies: “Dat vind ik lastig om te voorspellen. Maar ik hoop en verwacht ook wel dat we nog steeds een fijne vereniging zijn, waar leden en ook niet-leden en bijna-leden met veel plezier naar toe gaan.

Wat hoop en verwacht jij?

Scroll naar boven