Naast al die belangrijke bestuursleden, fanatieke families, kanjers van klussers, speciale spelers en vrijgevige vrijwilligers die van Velocitas al 70 jaar de leukste korfbalvereniging in Leiderdorp en omstreken maken, zijn er ook prominenten van de pers nodig om verslag te doen van onze prestaties.
Michel van Gent (achter Klaas Bosman op de foto van Frans van Herwijnen) zag en beschreef tot voor kort talloze wedstrijden van ons eerste in dienst van de regionale krant. Daarvoor willen we hem bedanken via een speciale editie van de Velovedette: een ‘Verslagvedette’ over Michel van Gent. Samen met hem blikken we terug op zijn tijd als korfbalreporter en op zijn contacten met onze vereniging.
de vedette zelfst. nw. (m/v) Uitspraak: [və'dɛtə] Meervoud: vedettes, vedetten Betekenis: populaire figuur, bijvoorbeeld in de sport.
Punt
Het zal in deze korfballoze weken misschien niet zo opgevallen zijn, maar bij de korfbalverslagen in het Leidsch Dagblad prijkt niet meer de naam van Michel van Gent. Hij heeft na tien jaar verslaggeving voor de Leidse Courant (1982-1992) en 28 jaar voor het Leidsch Dagblad (1992-2020) een punt achter zijn schrijfwerk gezet. Korfbalverslaggever was overigens maar een bijbaan, want Michel is al ruim dertig jaar in dienst bij het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis in Amsterdam. Hij werkt hier aan de digitale databank Sportbonden, sportclubs en sportperiodieken in Nederland met onder meer korfbalclubs, voor de liefhebber zie http://resources.huygens.knaw.nl/sportbondenclubsperiodieken.
Hoe het begon
Hoe ben je eigenlijk korfbalverslaggever geworden en waarom ben je gestopt?
Ik ben in de jaren zeventig van de vorige eeuw begonnen bij de Oegstgeester Courant met wedstrijdverslagen over Fiks. In 1982 ben ik korfbalmedewerker geworden van de Leidse Courant, nadat mijn broer Bram was overgegaan naar het Leidsch Dagblad. Wij hebben jarenlang samen de korfbalverslaggeving gedaan, waarbij we allebei een paar wedstrijden bekeken en dan de gegevens uitwisselden. In 1992 is de Leidse Courant opgeheven en kon ik overstappen naar het Leidsch Dagblad.
Ik ben gestopt omdat ik mij niet kon vinden in de nieuwe opzet van sportverslaggeving van het Leidsch Dagblad. Zoals je allicht gezien hebt, worden alleen clubs die in de overgangsklasse of hoger spelen nog meegenomen in het verslag. Voortaan krijgt één wedstrijd alle aandacht en bij de overige wedstrijden wordt enkel de eindstand en wat topscorers genoemd. Dat vind ik geen attractieve en uitdagende vorm van verslaggeving. Ik wil over alle wedstrijden informatie geven over het scoreverloop, wie er goed verdedigde of wie debuteerde en dat soort zaken. Het leek mij dan ook beter dat een nieuwe verslaggever met deze nieuwe vorm ging werken.
Altijd Chinees
Hoe kwamen jouw stukken tot stand? Waren er veel veranderingen in de verslaggeving in al die jaren?
Dat kun je wel zeggen. Tegenwoordig spelen alle clubs op zaterdag. Als je zaterdagavond of zondagochtend de trainers belt, kun je om elf uur aan je verslag beginnen en ben je om twee uur klaar of eerder. Je kunt gewoon thuis achter je eigen computer inloggen bij de krant en je verslag in het aangewezen tekstblok intikken. Vroeger was je veel meer tijd kwijt om een overzicht te maken. Er waren veel meer korfbalverenigingen en sommige speelden alleen op zondag. Je kon dan pas vanaf half vijf beginnen met bellen van clubs die op zondag uit speelden. Dat moest vaak via de telefoon in de kantine of de sporthal, want toen waren er nog geen mobiele telefoons. Als de kantinebaas niet iemand van jouw club wilde roepen, dan kon je zo een uur extra op het verslag van die club wachten.
Vroeger moest je zondag op de redactie van het Leidsch Dagblad alle uitslagen verzamelen, standen berekenen en die allemaal intikken en daar ook alle wedstrijdverslagen schrijven. Dat was zeker met de zaalcompetitie heel wat werk. Vaak was je niet voor negen uur ’s avonds klaar. Wij zaten toentertijd echt met het bord op schoot zondagavond Studio Sport te bekijken, want er werd altijd Chinees voor de sportredactie gehaald.
Blij met ons toernooi
Je hebt al die jaren ook Velocitas gevolgd. Kun je daar wat over vertellen?
Velocitas behoort nu tot de beste clubs van de regio, maar dat is in het verleden wel anders geweest. Het eerste speelde eind jaren negentig nog in de eerste klasse van de Afdeling Rijndelfland. Ik heb in al die jaren heel wat trainers aan de lijn gehad. Als eerste moet ik Klaas Bosman noemen, want hij is het langst in dienst geweest bij jullie. Verder heb ik contact gehad met Frans de Haas, Piet l’Ami, Rien van Poelgeest, Koos de Bie, Wim van Poelgeest, Janko Breedveld, Jeroen Huizing, Ed Mayer, Han van der Doe, Leo van den Bos en Wim Schaap. Misschien vergeet ik nog wel iemand.
Alleen met Atte van Haastrecht was het contact moeizaam. Toen de prestaties van het eerste minder werden, nam hij zijn telefoon niet meer op. Toen ben ik maar Jetske Goudsmit gaan bellen, de aanvoerster van het eerste, voor het verslag van de wedstrijd. Jetske is later nog korfbalverslaggever van het Leidsch Dagblad geweest, net als Klaas Bosman. Ik weet niet of dat nog algemeen bekend is binnen Velocitas.
Ik was altijd blij dat Velocitas aan het begin van het veldseizoen haar toernooi hield. Ik kon daar dan vaak gelijk een paar trainers interviewen voor de voorbeschouwing. Bij alle wedstrijden denk ik het eerst aan de talrijke streekderby’s. Vooral de duels tegen Fluks waren vaak altijd spannend. In het zaalseizoen 2009-2010 waren er helemaal veel derby’s, want toen zaten Fiks, Madjoe, Pernix en Velocitas in dezelfde poule. Velocitas werd kampioen en promoveerde naar de eerste klasse. Ik heb het even nagekeken: ze wonnen alle derby’s op een gelijkspel tegen Fiks na. Han van der Doe was toen trainer.
In de laatste jaren belde ik altijd teammanager Joke de Boer voor het verslag van het eerste. Zij hield altijd goed de score bij en zij kon altijd een objectief verslag van de wedstrijd geven. Zulke bronnen zijn goud waard voor een verslaggever.
Gewoon, als toeschouwer
Wat ga je doen nu je geen korfbalverslaggever meer bent? Zien we je nog langs de lijn?
Naast mijn werk aan de Databank Sport heb ik nog genoeg bindingen met korfbal. Ik ben betrokken bij het inventariseren van het archief van het KNKV. Het bondsbureau verhuist van Zeist naar Papendal en het is de bedoeling dat het bondsarchief naar het Nationaal Archief in Den Haag gaat. Het is een hele klus om het archief te ordenen en te beschrijven, maar wij zijn aardig op weg.
Ik wil graag elke zaterdag weer wedstrijden gaan bekijken, gewoon ontspannen als toeschouwer. Ik heb de live-streams van Velocitas met het deskundig commentaar van Klaas Bosman wel gezien, maar er gaat niets boven kijken langs de lijn. Het eerste is goed bezig en levert vaak goede wedstrijden af, zoals laatst tegen KVS en Pernix. Ik ga straks zeker eens naar ze kijken als we weer gaan korfballen.