Vrienden- en vriendinnentraining: “Mam, het was super cool!”

Op donderdag 24 juni 2021 verzorgt Jan Niebeek, bondscoach van TeamNL Korfbal, een vrienden- en vriendinnentraining bij Velocitas. Dit is het verslag, met lekker veel foto’s van Frans van Herwijnen.

18:00: E-training

Geluk

Voordat de training begint, roept Jan de Velocitaanse hulptrainers bij zich. Hij legt uit wat hij van ze verwacht: “Complimenteer op de actie, niet op de kwaliteit van de actie. Het gaat om leren.

We hebben geluk, dat Jan deze training verzorgt. En dat wij dus de bondscoach op bezoek hebben. Want Jan legt uit, dat hij samen met anderen, zoals Barry Schep, de trainingen in onze regio verzorgt. Niet dat we ontevreden waren geweest met Barry, maar ja, de bondscoach op bezoek is natuurlijk extra bijzonder. Daarnaast zijn er meer aanvragen voor vrienden- en vriendinnentrainingen bij het KNKV binnengekomen dan er gegeven konden worden. Zelfs met het weer hebben we geluk, want het is heerlijk sportweer.

Jan Niebeek geeft uitleg (E)

Tegen zessen stromen de E-spelers binnen. Het zijn er nog veel meer dan er bij organisatrice Sabrina waren aangemeld. Prachtig. We blijven nog maar net binnen het maximale aantal deelnemers van 30.

Hebben jullie er zin in?

Aan het begin van de E-training vraagt Jan: “Weten jullie wie ik ben?” Na even denken gaat er een vinger omhoog: “De bondscoach?” Waarna Jan kort iets over zichzelf vertelt en daarna vooral aandacht heeft voor onze korfballers en hun vriendjes. Want een van de redenen waarom het KNKV deze maand de vrienden- en vriendinnentrainingen verzorgt is ledenwerving en -behoud.

Tijdens de training let ik op Jan. Hij geeft constant het goede voorbeeld. Een kort ‘praatje’ (uitleg) wordt gevolgd door ‘daadje’ (voordoen), hij complimenteert op inzet, stelt open vragen en heeft continu een lach op zijn gezicht. Dat straalt af op de kinderen. De sfeer zit er goed in. Voordat een nieuwe oefening start, gooit Jan ook een gesloten vraag de groep in: “Hebben jullie er zin in!?” Waarop de jeugd luidkeels “Jaaaah!” schreeuwt. En nog een keer, maar dan kan het natuurlijk harder.

Vragen stellen (E)

Goed bezig

Dankzij de hulptrainers hebben alle spelers een bal, staan er veel korven op het hoofdveld en ligt er een berg spelmateriaal (pionnen, hoepels, etc.) in een van de strafworpcirkels. Jan maakt er handig gebruik van. Alle spelers zijn vanaf de eerste seconde actief bezig met scoren, naar een volgende paal rennen of het verplaatsen van het spelmateriaal naar de andere strafworpcirkel.

Iedereen kan dat op zijn of haar eigen niveau doen: scoor je makkelijk, dan moet je de volgende ronde vaker scoren om te klaar te zijn. Dat telt op van 3 naar 5 naar 7. Er zijn vanavond zelfs topscorers die de 10 halen. En korfbal je als vriendje of vriendinnetje nog niet, dan telt driemaal de mand raken ook als scoren.

Lekker veel scoren (E)
Verplaats het spelmateriaal (E)

Zo zijn alle deelnemers lekker en met veel plezier bezig. Dat iedereen daarna op een groepsfoto mag, en van Jan ballen naar fotograaf Frans mag gooien (zie de foto boven dit bericht), is een prachtige afsluiting van deze training.

Groepsfoto (E)

Onze hulptrainers vinden het ook een leuke training, die anders is dan wat ze gewend zijn: “Hij heeft duidelijk vooraf nagedacht over de training. Er kwam steeds weer iets anders bij de oefeningen, om de afwisseling er in te houden.

19:00: D-training

Wat heb je nu geleerd?

De D-groep is iets kleiner van de E-groep, maar daardoor krijgen de spelers nog meer individuele aandacht van Jan. De lat ligt bij de D-spelers iets hoger dan bij de E-spelers. Want bij het partijtje mogen ze de bal maar drie seconden vasthouden. Bij de E was dat vier seconden.

De lat ligt iets hoger (D)
Verplaats het spelmateriaal (D)

Ook conditioneel daagt Jan de D-jeugd meer uit. Hij laat ze per tweetal springen, zitten, omdraaien, op de maat in de handen klappen tijdens het springen en als hij “bal!” roept, moeten ze als eerste de bal proberen te pakken. Niet alleen de kinderen hebben hier veel plezier in. Ook aan de kant hoor ik de toeschouwers meelachen. Dat maak je niet zo vaak mee tijdens trainingen.

Springen! (D)
“Bal!” (D)

Jan sluit de D-training af met de hamvraag: “Wat heb je nu geleerd?” Daar moeten de kinderen even over nadenken. Maar dan komen de antwoorden los. En heeft Jan het doel dat hij aan het begin aan de hulptrainers uitlegde, behaald: de training leerde. Applaus voor jezelf, applaus van de kant en nog een keer proberen Frans net niet te raken.

Groepsfoto (D)

Duimpje omhoog

Na de training komen er spelers vragen of ze met Jan op de foto mogen. Natuurlijk kan dat, met een duimpje omhoog.

Bedankt voor het verzorgen van deze vrienden- en vriendinnentraining bij Velocitas, Jan. Dank ook aan het KNKV voor dit initiatief. Volgens de reacties achteraf vonden de spelers het “super cool”, want “ze hebben genoten” en “het was hartstikke leuk”. Ook Sabrina kijkt terug op een geslaagde avond: “Zó leuk, alle kids waren enthousiast!

Het was hartstikke leuk! (D)
Bedankt Jan, applaus!
NB Als je (bijvoorbeeld vanwege privacyoverwegingen) wilt dat we een foto van jou(w kind) verwijderen of de tekst van een bericht aanpassen, laat dat dan weten via velopress@sv-velocitas.nl.

Scroll naar boven