Over Velocitas

1 juni 1950.

Lang geleden, toen een korfbalveld nog uit drie vakken bestond en een korfbalmand nog gevlochten moest worden, kende Leiderdorp nog geen Velocitas. Sterker nog, Leiderdorp kende nog geen korfbalvereniging. Daar kwam op 1 juni 1950 verandering in, toen de heren Kruidenier, Van der Sijs en Corts korfbalvereniging Velocitas oprichtten. De heer Van der Sijs was de eerste voorzitter.

Velocitas speelde nog niet in het herkenbare groen en blauw dat nu de shirtjes siert. Ook ‘Sportpark de Bloemerd’ bestond nog niet. In eerste instantie begon de vereniging op het terrein naast de Leiderdorpse Tennis Club De Munnik. Op een steenworp afstand van sporthal de Does, wat tegenwoordig de thuisbasis van de vereniging is tijdens het zaalseizoen. Niet dat daar in die eerste jaren al sprake van was. Het zou nog een jaar of 7 duren voordat de Does gebouwd zou worden.

Spelers van korfbalvereniging Velocitas geven elkaar een high-five
Het shirt waar Velocitas in 2018 mee speelt. (Foto: Frans van Herwijnen).

Thuisbasis de Bloemerd.

Met de komst van Sportpark de Bloemerd wilde de gemeente een centrale plek voor alle sportverenigingen realiseren. Op 14 augustus 1976 verhuisde Velocitas naar de rand van Leiderdorp (de Leyhof was er nog niet) en zou het langzaam uitgroeien tot de gezellige en maatschappelijk betrokken vereniging die we nu kennen.

Het zwart en wit maakten plaats voor groen en blauw. Niet in de huidige mooie shirtjes van polyester, maar van katoen, waarop de zweetplekken na een wedstrijd op natuurgras duidelijk zichtbaar waren. Het was soms ploeteren in het hoge gras. Toch denken velen nog met weemoed terug aan de tijd dat het snellere kunstgras nog niet de standaard was.

De kantine van Velocitas in de Bloemerd in Leiderdorp.

Maatschappelijke betrokkenheid.

De inspanningen van de korfballers beperkten zich niet tot de korfbalvelden. Velocitas begon een prominentere plek te krijgen in de gemeenschap van Leiderdorp. In 1972 werd de eerste Avond4Daagse georganiseerd. Het wandelevenement, waar bijna alle basisscholen van Leiderdorp aan meedoen, is in de loop der jaren een begrip in de gemeente geworden. Volgend jaar zal de Avond4Daagse voor de 46e keer georganiseerd worden.

Naast de tienduizenden lopers die Velocitas in de loop der jaren heeft mogen voorzien van een medaille, is ook het aantal vrijwilligers in het 67 jarig bestaan van de vereniging indrukwekkend te noemen.

De vrijwilligers.

Waar de korfbalsport grote veranderingen heeft gekend, is de mentaliteit van de leden grotendeels hetzelfde gebleven. Toen in het seizoen van 1991 het drievakskorfbal plaatsmaakte voor een wedstrijd die op twee helften werd gespeeld, bleek het enthousiasme niet in te dammen. Er werden tientallen commissies opgericht, die tot op de dag van vandaag actief zijn in het dagelijkse reilen en zeilen van de vereniging.

Op wekelijkse basis zijn die commissies bezig met het maken van opstellingen, bemannen van de bar en keuken, coachen en trainen van teams, onderhoud van materiaal en gebouw, fluiten van wedstrijden en besturen van de vereniging. De lijst is te lang om hier op te noemen. En dan zijn er naast de Avond4Daagse natuurlijk ook nog veel andere evenementen die een grote voorbereidingstijd nodig hebben.

Al die vrijwilligers hebben in de loop der jaren een hoop gave evenementen uit de grond weten te stampen. Jaarlijks gaan de jeugdteams een week op kamp en zijn er meerdere feestavonden. Ook vindt ieder jaar het internationale Velocitastoernooi plaats, dat in 2018 voor de 42e keer gehouden zal worden. In de loop der jaren zijn er onder andere Spanjaarden, Duitsers, Schotten en Engelsen actief geweest op het Velocitastoernooi. De laatste jaren is het evenement zo groot geworden dat het terrein eigenlijk niet groot genoeg meer is.

De winnaarsmentaliteit.

Velocitas heeft zoals elke sportvereniging vele hoogte- en dieptepunten gekend. Eentje die bij vele leden in het geheugen gegrift staat, is het afbranden van de kantine in oktober 2006. Kortsluiting in de stroomkast van de veldbelichting maakte een ruïne van het oude gebouw dat velen als tweede huis beschouwden. Naast de materiële schade gingen er ook foto’s en andere spullen met sentimentele waarde verloren.

Ook toen kon de vereniging rekenen op de steun van vele vrijwilligers. Men gooide de handdoek niet in de ring en ging niet bij de pakken neerzitten. Die eerste mentale klap maakte plaats voor een gezonde strijdlust. Een werkgroep werd in het leven geroepen en er werd een nieuwe kantine ontworpen. In het voorjaar van 2008 werd de nieuwe kantine in gebruik genomen, waar we tot op de dag van vandaag dankbaar gebruik van maken. ‘Bouwpastoor’ Kees van der Laken stelde in 2021 dit overzicht van de nieuwbouw samen.

De successen.

Op sportief gebied is Velocitas de laatste jaren uitgegroeid tot een vereniging die ertoe doet. Gevoed door een grote recreatieve achterban en een trouwe groep vrijwilligers heeft Velocitas zich in de loop der tijd ontplooid tot een vereniging die een woordje meepraat op sportief gebied. Met de G1 en C1 heeft Velocitas de afgelopen jaren nationale kampioenschappen mogen vieren. Het selectieteam van de vereniging staat op dit moment bovenaan in de eerste klasse, een ongeëvenaarde prestatie.

Het is soms moeilijk te bevatten dat Velocitas zich heeft weten te ontwikkelen tot de bloeiende vereniging die het nu is. Van een club die ‘zaalwedstrijden’ nog op een stenen ondergrond in de Leidse Groenoordhallen heeft gespeeld, tot een vereniging met een vaste thuisbasis voor de zaal- en veldcompetitie, die elk jaar een beetje beter lijkt te presteren.

Gezelligheid staat centraal.

Toch zal bij Velocitas de gezelligheid altijd centraal blijven staan. De ontspannen en vertrouwde sfeer in de vereniging blijkt een vruchtbare voedingsbodem voor het kweken van talent. Op sportief én recreatief niveau, want die twee zijn bij Velocitas onlosmakelijk met elkaar verbonden.